Dostupni linkovi

Seul spreman za manevre, Pjongjang preti napadom


Brod južnokorejske mornarice kod ostrva Jeonpjeong u Žutom moru, 17. decembar 2010
Brod južnokorejske mornarice kod ostrva Jeonpjeong u Žutom moru, 17. decembar 2010
Južna Koreja završila je u subotu pripreme za početak artiljerijskih manevara na
graničnom ostrvu Jeonpjeong, koje je prošlog meseca bilo na meti napada Severne Koreje.

Pjongjang je u petak upozorio Seul da će sprovesti još žešći napad nego prošli put, ukoliko Južna Koreja preduzme predviđene vojne vežbe. U prošlomesečnom napadu Severne Koreje na Jeonpjeong poginulo je četvoro ljudi.

SAD su podržale Južnu Koreju, navodeći da ona ima pravo da sprovede navedene vojne vežbe.

Rusija je, međutim, u petak izrazila "izuzetnu bojazan" i pozvala Seul da otkaže vežbe i spreči dalju eskalaciju tenzija.

Kina, glavni saveznik Pjongjanga, takođe je upozorila da se čvrsto protivi bilo kom aktu koji bi mogao da pogorša i onako veliki zategnutost na Korejskom poluostrvu.

Južnokorejski generalštab saopštio je u subotu da će marinci sprovesti vežbe po planu, kao i da je vojska spremna da odgovori na svaku moguću provokaciju.

Evakuacija stanovništva


"Imamo pravo da vršimo naše vojne vežbe", poručio je generalštab Južne Koreje, odbivši da komentariše rusku i kinesku zabrinutost povodom toga.

Artiljerijske vežbe, međutim, najverovatnije neće biti održane tokom vikenda, zbog lošeg vremena, već se očekuje da one budu sprovedene u ponedeljak ili utorak, rekao je jedan neimenovani južnokorejski oficir.

Južnokorejski marinci obavili su u subotu ujutro redovne patrole na ostrvu, a vojska nije izdala upozorenje za evakuaciju stanovništva u podzemna skloništa.

Oko 300 stanovnika, zvaničnika i novinara ostalo je u Jeonpjeongu, ali zbog pretnji iz Pjongjanga, kako je naveo jedan meštanin, prilično su uznemireni.

"Severna Koreja je rekla da će nas žestoko napasti, ako izvršimo te vežbe. Zbog toga su stanovnici još uznemireniji", rekao je jedan meštanin sa ostrva.
XS
SM
MD
LG