Dostupni linkovi

Bačena eksplozivna naprava na punkt policije u Severnoj Mitrovici, nema povređenih


Kontrolni punk nakon što je bačena eksplozivna naprava, 29. juni 2023.
Kontrolni punk nakon što je bačena eksplozivna naprava, 29. juni 2023.

Na kiosk u Severnoj Mitrovici, koji je policija Kosova koristila kao punkt, u ranim jutarnjim satima 29. juna je bačena eksplozivna naprava.

Zamenik direktora policije Kosova za region sever, Veton Eljšani (Elshani), je za Radio Slobodna Evropa rekao da nema povređenih, odnosno da u trenutku napada nijedan policajac nije bio unutar ovog improvizovanog punkta.

"Veruje se da su eksploziju izazvala pirotehnička sredstva u kombinaciji sa zapaljivim materijalom", rekao je Eljšani.

Dodao je da je pričinjena materijalna šteta, odnosno da je oštećen kiosk koji je koristila policija.

Dan ranije je, u pratnji ministra unutrašnjih poslova Kosova, Dželjalja Svečlje (Xhelal Svecla), policajce u ovoj opštini obišao premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti.

Tu posetu je Srpska lista, najveća stranka kosovskih Srba, videla kao "provokaciju".

Na severu Kosova od kraja maja traju povećane tenzije zbog odluke kosovskih vlasti da preuzme opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kako bi albanski gradonačelnici imali pristup kancelarijama. Srbi, koji čine većinu u tim opštinama, tome su se oštro usprotivili jer su bojkotovali aprilske izbore i ne prihvataju rezultate.

Dok se Priština i Beograd međusobno optužuju, međunarodna zajednica sve vreme poziva na deeskalaciju.

Grupa američkih senatora zatražila je od predsednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena (Joe Biden) da "izvrši diplomatski pritisak" kako bi se okončala kriza na severu Kosova.

Američka administracija deli zabrinutost Kongresa zbog pojačanih tenzija na severu Kosova, navedeno je u odgovoru iz Bele kuće na upit Glasa Amerike povodom pisma američkih senatora upućenog američkom predsedniku Džou Bajdenu zbog nedavnih napetosti između dve strane.

XS
SM
MD
LG