Dostupni linkovi

Vlada u Skoplju traži da sportski kanali emituju na makedonskom i albanskom


Ilustrativna fotografija

Vlada u Skoplju dala je Agenciji za elektronske komunikacije rok od tri meseca da nađe način da se regionalni sportski kanali "Sport klub" i "Arena sport" u Severnoj Makedoniji emituju na makedonskom i albanskom jeziku, dva zvanična jezika u toj državi.

Trenutno "Arena sport" prikazuje program na srpskom jeziku, a "Sport klub" na hrvatskom.

Kako se navodi u saopštenju Vlade nakon sednice 8. juna, Agenciji za elektronske komunikacije, kao nadležnom telu, preporučeno je da formira radnu grupu sa relevantnim institucijama i da počne da traži način za sprovođenje zaključka za regulisanje jezičkog pokrivanja zvaničnim jezikom na sportskim kanalima koji se reemituju u Severnoj Makedoniji.

Agencija treba da u roku od tri meseca obavesti o mogućnosti da se programi "Sport kluba" i "Arena sporta" u Severnoj Makedoniji emituju na makedonskom i albanskom.

Prema Zakonu o jezicima koji je u Severnoj Makedoniji stupio na snagu u januaru 2019. godine pored makedonskog u institucijama službeni jezik postao je i albanski. Njegova primjena obavezna je u komunikaciji, upotrebi i primeni u svim postupcima građana pred svim organima koji čine državnu vlast.

XS
SM
MD
LG