Dostupni linkovi

Godinu nakon požara u kovid bolnici u Tetovu suđenje odgođeno


Ostaci Modularne bolnice jutro nakon požara, 9. septembra 2021.
Ostaci Modularne bolnice jutro nakon požara, 9. septembra 2021.

Godinu dana nakon požara u Modularnoj bolnici za COVID-19 pacijente u Tetovu, suđenje koje je trebalo da počne 6. septembra odgođeno je za sredinu oktobra jer jedan od optuženih nije došao na ročište.

Suđenje u Tetovu uslediće nakon što je završen deo istrage o požaru koji je vodilo Tužilaštvo u tom makedonskom gradu, 38 kilometara od Skoplja. Istovremeno, još traje istraga za javne nabavke za opremanje Modularne bolnice koju vodi Tužilaštvo u Skoplju i u tom delu još niko nije optužen.

U požaru u bolnici 8. septembra 2021. godine poginulo je 14 osoba, starosti od 29 do 78 godina. Dvanaestoro su bili pacijenti, a dvoje rođaci pacijenta.

Prema optužnici u Tetovu, bivši direktori Kliničke bolnice Tetovo Florim Besimi i Artan Etemi optuženi su da su počinili teška krivična dela protiv opšte bezbednosti, a treći, doktor inicijala B. C. je optužen da se nije pridržavao zdravstvenih propisa tokom epidemije. Klinička bolnica Tetovo je kao pravni subjekt optužena za krivična dela izazivanje javne opasnosti i nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Jutro nakon požara u bolnici u Tetovu u kojoj je stradalo 14 osoba 10. septembra 2021.
Jutro nakon požara u bolnici u Tetovu u kojoj je stradalo 14 osoba 10. septembra 2021.

"Sve što imam da kažem o ovom suđenju za tragični slučaj, reći ću na sudu. Uveren sam da će pravosudni sistem dokazati činjenice i samo istinu", rekao je optuženi Besimi.

Drugi optuženi, Etemi, nije se pojavio u sudu u Tetovu zbog obaveza na poslu. To je i bio razlog da se suđenje odloži za 14. oktobar u postupku koji vodi sudija Jordan Velikovski.

Na dan požara bilo je hospitalizirano 26 pacijenata, od kojih je 12 bezbedno evakuisano. Tetovo je bio jedan od 17 regionalnih kovid centara u zemlji.

Priznanje da je bilo grešaka pri gradnji

Tetovsko tužilaštvo istraživalo je nadzor i tehnički prijem Modularne bolnice, materijale od kojih je izgrađena, vodovodne priključke, snabdevanje kiseonikom i strujom, standarde zaštite od požara. U istrazi su učestvovali i veštaci i istražitelji Federalne kriminalističke policije iz Nemačke, čiji je izveštaj na sedam stranica dostavljen tužilaštvu sredinom januara.

Najmanje 14 poginulih u požaru u COVID bolnici u Tetovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Direktor Kliničke bolnice Fljorim Besimi i ekonomski direktor Artan Etemi podneli su ostavke nakon nesreće.

Etemi je posle požara u izjavi za javnost priznao da su uočene greške prilikom izgradnje i nekoliko manjih infrastrukturnih grešaka. Tada su konstatovani manji propusti, poput popravke poda u hodniku, postavljanja tuš kabine ili postavljanja zaštitne ograde, što je, prema njegovim rečima, korigovano.

Dva dana nakon požara tadašnji ministar zdravlja Venko Filipče i zamenik ministra zdravlja Ilir Hasani podneli su ostavke iz moralnih razloga, ali ostavke nije prihvatio tadašnji premijer Zoran Zaev koji je izjavio da će sačekati da se istraga sprovede.

Šta je utvrdilo veštačenje?

Tužilaštvo je u oktobru prošle godine objavilo izveštaj i veštačenjem je utvrđeno da je do požara došlo usled električnog kratkog spoja u priključnom kablu defibrilatora koji je korišćen za reanimaciju pacijenta u jednoj od bolničkih soba. Pregrevanje kabla izazvalo je požar u razvodnoj kutiji od produžnog kabla na koji su priključeni defibrilator, punjač za mobilni telefon i drugi uređaji.

Nakon pojave plamena, kako su istakli iz tužilaštva, medicinsko osoblje je pokušalo da ga ugasi, ali se vatra brzo proširila po celoj zgradi, proširivši se duž krovnih ploča do niskih delova panelnih zidova i bolničkog inventara.

"S obzirom da su svi hospitalizovani pacijenti priključeni na centralno snabdevanje kiseonikom, te je time povećano procentualno prisustvo kiseonika u celom bolničkom prostoru, kao i zbog oštećenja kiseoničke instalacije tokom požara, vatra se proširila duž celog objekta u veoma kratkom roku", saopštilo je tada tužilaštvo.

Izveštaj nemačkih stručnjaka potvrdio je takve nalaze.

Marš u čast žrtvama požara u COVID bolnici u Tetovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

O nabavci kontejnera još uvek traje predistraga

Javna nabavka za Modularnu bolnicu je još uvek u predistražnom postupku koji je Tužilaštvo za krivično gonjenje organizovanog kriminala i korupcije otvorilo odmah nakon nesreće i traje već godinu dana.

Nabavku je sprovelo Ministarstvo rada i socijalne politike uz kredit Svetske banke.

Iz Ministarstva zdravlja saopštili su kako je nabavka modularnih kontejnera u 17 opština sprovedena uz međunarodni oglas o nabavci, u skladu sa propisima Svetske banke. Naveli su kako je kupovina realizovana u okviru projekta Hitnog odgovora na krizu izazvanu korona virusom koju sprovodi Ministarstvo rada i socijalne politike.

"Potpisnik svih ugovora u okviru projekta je Ministarstvo rada i socijalne politike, iako je predmet kupovine za potrebe Ministarstva zdravlja, odnosno javnih zdravstvenih ustanova. Ministarstvo zdravlja je, u direktnom postupku nabavilo montažne kontejnere, odnosno modularnu bolnicu za Kliniku za infektivne bolesti i ambulante u Klinici za pulmologiju", saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Preduzeće Brako i JBT ARI i TOM iz Valandova dobili su posao nabavke kontejnera za Modularne bolnice, dok je sama firma Brako dobila posao nabavke za inventar i opremu u covid centrima.

Vlasnici Braka, prema dokumentaciji za kupovinu, su bivši vicepremijer Severne Makedonije Kočo Angjušev i izvršni direktor Braka Blagoj Šalev. Ovlašćeno lice koje je potpisalo obe kupovine je Šalev. Vlasnik kompanije JBT ARI i TOM je Aristotel Isirov, koji je i potpisao ugovor.

XS
SM
MD
LG