Dostupni linkovi

Struja u Severnoj Makedoniji od 1. januara za najveći broj domaćinstava 'neće poskupeti'


Marko Bislimoski, Skoplje, 15. decembra 2023.
Marko Bislimoski, Skoplje, 15. decembra 2023.

Predsednik Regulatorne komisije za energetiku (RKE) Severne Makedonije Marko Bislimoski izjavio je u utorak da će računi za struju od 1. januara za najveći broj domaćinstava ostati isti ili biti neznatno manji.

On je na pres-konferenciji rekao da će struja u prvom bloku pojeftiniti za 5,16 odsto, dok će za drugi blok i jeftina tarifa ostati ista, precizirajući da se u prvom i drugom bloku nalazi oko 80 odsto domaćinstava.

"Njihovi računi za struju će, u zavisnisti od potrošnje, biti isti ili možda i malo manji zbog uvođenja jeftinije tarife (tokom radnih dana subotom) od 13.00 do 15.00", rekao je Bislimovski.

Dodao je da će od Nove godine električna energija poskupeti za domaćinstva koja više troše - za treći blok 2,88 odsto i za četvrti blok za 1,86 odsto.

Jeftinija ili ista cena struje za najveći broj domaćinstava, kako je istakao, omogućilo je uvođenje nadoknade za pristup mreži od 200 denara mesečno, za mala i mikro preduzeća i potrošače koji povremeno koriste stanove i(li) vikendice, čime će se mrežarina smanjiti za 23 procenta.

"Uvođenjem te nadoknade pravimo pravedniju raspodelu troškova, tako da će oni koji imaju nekoliko stanova i vikendice plaćati mesečno po 200 denara (oko 400 dinara), da bi oni koji imaju redovnu potrošnju bili relaksirani u odnosu na cenu električne energije", rekao je predsednik RKE Severne Makedonije.

Bislimovski je istakao da bi u slučaju da nije uvedena ta naknada za pristup mreži, prvi blok poskupeo za 3,4 odsto, drugi blok za 8,62 odsto, treći blok za 9,46 odsto, četvrti blok za 4,92 odsto i jeftina tarifa za 15,42 procenata.

Prvi tarifni blok u Severnoj Makedoniji obuhvata domaćinstva koja mesečno troše do 210 kilovata sati skupe struje, u trećem bloku domaćinstva koja troše od 630 do 1.050 a u četvrtom više od 1.050 kilovat sati.

XS
SM
MD
LG