Dostupni linkovi

Pljušte optužbe oko krajnje destinacije makedonske 'noćne' struje


Dok opozicija optužuje vladu da prodaje jeftinu struju, makedonski predsednik obećava da će vlasti iskoristiti resurse da povećaju proizvodnju struje, u trenutku kada se Evropa suočava sa energetskom krizom.

ETMT Energi je kompanija koja je ove godine kupila najviše viškova električne energije od državne AD Elektrane Severne Makedonije - ESM.

Prema dokumentaciji dostupnoj na internet stranici AD ESM, višak energije ETMT Energi je od njih kupovala gotovo cele godine, osim januara i aprila, kada struja nije nikako prodavana.

Za to vreme, ETMT Energi je kupio ukupno 17.990 megavata električne energije. Istovremeno, sve ostale kompanije su ove godine zajedno kupile nešto više od 11.300 megavata struje.

AD ESM je državna kompanija koja iz svojih pogona obezbeđuje oko 90 odsto ukupne domaće proizvodnje.

Višak električne energije koji se proizvede od dva do sedam časova ujutru, prodaje zainteresovanim preduzećima koja imaju dozvolu za trgovinu električnom energijom.

Opozicione optužbe i odgovor vlasti

Lider najveće opozicione stranke u zemlji VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski ustvrdio je proteklog vikenda da se prodajom noćnih viškova struje "pljačkaju građani".

On je kao primer naveo prodaju električne energije kompanije ETMT Energi za period od 30. avgusta do 6. septembra po ceni od 337 evra za jedan megavat-sat.

Mickoski: Novac se krade i završava u privatnim džepovima
Mickoski: Novac se krade i završava u privatnim džepovima

Prema rečima Mickoskog, kompanija je tada kupljenu struju prodala albanskoj državnoj energetskoj kompaniji KEŠ za 525 evra po megavat-satu.

Time su, kako je istakao lider opozicione stranke, država i građani oštećeni za oko deset miliona i 800.000 denara ili 175.000 evra.

"Umesto da se viškovi nude privredi koja grčevito se bori da preživi i zadrži radnike, novac se krade i završava u privatnim džepovima", rekao je Mickoski.

Direktor AD ESM Vasko Kovačevski je na ovo odgovorio da se višak električne energije od dva do sedam časova prodaje kroz transparentnu i konkurentnu proceduru, a cena se formira na osnovu pristiglih ponuda.

Kovačevski: Ne proda li se višak električne energije, moraće slobodno da se pušta u sistem
Kovačevski: Ne proda li se višak električne energije, moraće slobodno da se pušta u sistem

"Svako pravno lice može da se javi na ovaj oglas za prodaju ovih noćnih viškova", rekao je Kovačevski.

Poručio je da će, ukoliko se višak električne energije ne proda, morati slobodno da se pušta u sistem i da se ne naplaćuje, u tom slučaju AD ESM ima nula prihoda.

Pitanje kupovine i prodaje energije od strane privatnih kompanija regulisano je Zakonom o energetici, koji precizira da sva preduzeća za ovu delatnost moraju imati licencu Regulatorne komisije za energetiku.

Ko je ETMT Energi?

Prema podacima Centralnog registra, kompanija ETMT Energi je osnovana u martu prošle godine, a njen vlasnik je Ener Trade ŠPK iz glavnog grada Albanije, Tirane.

Regulatorna komisija za energetiku je 27. maja 2021. godine, dva meseca nakon njenog osnovanja, izdala licencu ETMT Energi za obavljanje trgovine električnom energijom.

ETMT Energi bez odgovora

Radio Slobodna Evropa (RSE) je pokušao da stupi u kontakt sa kompanijom ETMT Energi povodom optužbi lidera VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog da su građani Severne Makedonije oštećeni otkupom noćnih viškova struje i njihovom preprodajom u Albaniji.

RSE je poslao pitanja na zvaničnu e-mail adresu firme i direktorke kompanije Fljamone (Flamona) Emini. Međutim, odgovori nisu usledili.

Albanska firma u čijem je vlasništvu makedonska kompanija koja kupuje veliku količinu struje iz Severne Makedonije, je navodno povezana sa Arturom Mickajem, direktorom Foruma mladih Socijalističke partije premijera Edija Rame.

To su tvrdnje makedonske opozicione VMRO DPMNE, koje RSE nije mogao da proveri, ni potvrdi.

Predsednik najavio povećanje proizvodnje struje

Profesor Mašinskog fakulteta i predsednik nevladine organizacije Centar za energetsku efikasnost Konstantin Dimitrov kaže da je legalno kupiti višak struje jeftinije u zemlji, a skuplje prodati u Albaniji.

Dimitrov: Makedonska privreda i građani su oštećeni
Dimitrov: Makedonska privreda i građani su oštećeni

"Sumnjivo je da onaj ko se prvi javi da odmah prodaje struju. Ne ulazim u to koliko je imao vremena za to i šta je bio taj javni poziv, kada je dat i kako je raspisan", navodi Dimitrov.

"Sumnjivo je i čudno da jedna te ista osoba, koja je vlasnik obe kompanije, po 50 odsto u Severnoj Makedoniji i u Albaniji, dobije taj posao i zarađuje", doda je on.

Prema rečima Dimitrova, makedonska privreda i građani su, u svakom slučaju, oštećeni za tu razliku u ceni kupljene i prodate struje.

Višak struje, posebno u energetskoj krizi, kako dodaje Dimitrov, trebalo bi da ide opštinama ili privrednim organizacijama u Severnoj Makedoniji.

Dok opozicija optužuje vladu da prodaje jeftinu struju, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski obećava da će vlasti iskoristiti sve resurse da povećaju proizvodnju struje, u trenutku kada se Evropa suočava sa energetskom krizom.

"U narednom periodu država mora dodatno da kupi ugalj, mazut i dizel. Svi kapaciteti za proizvodnju električne energije biće pušteni u rad", izjavio je Pendarovski posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost 6. septembra.

Zarada od prodaje

Višak struje kupila su još tri preduzeća: Energy Financing Team, GEN-I i Danske Commodities.

Cene su se kretale od najnižih 2,5 evra po megavat-satu u februaru do najviših od 337 evra u avgustu.

Prema dokumentaciji AD ESM, najviše viška struje prodato je prošlog meseca.

Najveći deo kupio je ETMT Energi, 5.500 megavata po ukupnoj ceni od 1.651.200 evra. U proseku, jedan megavat-sat je bio 300 evra.

AD ESM je od prodaje viška električne energije do septembra ove godine prikupio skoro šest miliona i 115.000 evra, odnosno oko 200 evra po megavat-satu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG