Dostupni linkovi

Predsednik i premijer Severne Makedonije uputili podršku uoči Prajda u Skoplju


Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski u poseti volonterima i organizatorima Prajda u Skoplju.
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski u poseti volonterima i organizatorima Prajda u Skoplju.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski podržao je Paradu ponosa Skoplje (Skopje Pride 2022) koja se održava 25. juna i izrazio očekivanje da će proći bez incidenata, u mirnoj atmosferi tolerancije i prihvatanja.

"Pokažimo solidarnost sa našim sugrađanima jer su dostojanstvo, jednakost i pravda za sve građane", rekao je Pendarovski.

Kako je saopštio kabinet predsednika Severne Makodonije, on je posetio volontere i organizatore Parade ponosa i sa njima razgovarao o organizaciji tog skupa - od logistike i prijema, do institucionalne podrške, bezbednosti i promotivnih pitanja.

Ocenio je da su prihvatanje različitosti i oslobođenost od predrasuda pokazatelj zrelog, demokratskog i otvorenog društva koje je spremno da napravi mesta za svakog svog člana.

"Imamo zajedničku odgovornost da svima omogućimo uživanje osnovnih prava i samoostvarenje, bez straha od odbijanja, posebno kada su u pitanju ranjive zajednice. Skoplje Prajd 2022 je parada različitosti, prihvatanja i prijateljstva LGBTIQ+ zajednice, ali i mogućnost da podršku iskažu svi koji razumeju i prihvataju različitost na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta", rekao je Pendarovski.

Kovačevski: Prajd jedan od značajnih demokratskih događaja

Premijer Severne Makedonijie Dimitar Kovačevski ocenio je da je Parada ponosa u Skoplju jedan od značajnih demokratskih događaja u njegovoj zemlji.

"Svako ima pravo na poštovanje, dostojanstvo, prihvatanje bez predrasuda i jednake mogućnosti za samoostvarenje", napisao je Kovačevski na Fejsbuku.

Zato, kako je istakao, briga i napori koje Vlada Severne Makedonije ulaže da obezbedi afirmaciju i otvoren prostor za aktivno učešće LGBTIQ+ zajednice, ostaju njen putokaz u izgradnji demokratskog društva koje praktikuje evropske vrednosti i u kome ima mesta za sve.

Parada ponosa Skoplje 2022. biće održana u večernjim časovima u centru glavnog grada Severne Makedonije pod motom "Izađi za ljubav! Dostojanstvo. Jednakost. Pravda". Prajd organizuje Nacionalna mreža protiv homofobije i transfobije.

Prvi Prajd u Skoplju održan je 2019. godine.

XS
SM
MD
LG