Dostupni linkovi

U Severnu Makedoniju vraćena četiri borca IDIL-a i članovi njihovih porodica


Precizira se da su protiv četvorice muškaraca podnete krvične prijave i da im je određen pritvor (Ilustrativna fotografija - pripadnici IDIL-a u zatvoru Hasaka u Siriji, januar 2020. godine)
Precizira se da su protiv četvorice muškaraca podnete krvične prijave i da im je određen pritvor (Ilustrativna fotografija - pripadnici IDIL-a u zatvoru Hasaka u Siriji, januar 2020. godine)

U Severnu Makedoniju vraćena su četiri muškarca koja su ratovala u Siriji i Iraku na strani takozvane Islamske države (Islamska država Iraka i Levanta - IDIL) i 19 članova njihovih porodica, objavila je Vlada u Skoplju.

Kako se navodi, kasno u subotu 17. jula Vlada je "uspešno završila reparaciju državljana Severne Makedonije iz Sirije i Iraka za četiri muškarca - strana teroristička borca, pet žena i 14-oro dece".

Precizira se da su protiv četvorice muškaraca podnete krvične prijave i da im je određen pritvor, a da će policija bezbednosne službe proveriti i članove njihovih porodica da li su tokom boravka u Siriji i Iraku počinili krivična dela.

"Protiv četvorice stranih terorističkih boraca, na osnovu dokaza koje je ranije obezbedila policija Severne Makedonije u koordinaciji sa Agencijom za bezbednost, podnesene su krivične prijave u skladu sa nacionalnom zakonodavstvom. Za njima je bila raspisana i međunarodna poternica, a u odsustvu im je sud odredio pritvor", precizira se u saopštenju, prenosi Beta.

Vraćene žene i deca podležu 14-dnevnom zdravstvenom karantinu na dobrovoljnoj osnovi i neophodnim lekarskim pregledima, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti a nadležne službe će, dodaje se, raditi i na obezbeđivanju dokaza za njihovo moguće učestvovanje u inkriminišućim delovanjima, pojedinačno za svaki slučaj.

"Isključivanjem mogućnosti njihove uključenosti u dela koja podležu krivično-pravnoj odgovornosti, poštujući u potpunosti načelo dobrovoljnosti, otpočeće proces njihove rehabilitacije i reintegrisanja u zajednicu, odnosno u društvo", saopštila je Vlada Severne Makedonije.

Proces reparacije tih makedonskih državljana iz Sirije i Iraka je, ističe se, sproveden u skladu sa obavezama Severne Makedonije koje proizlaze iz međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava i standarda i rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Sve mere i aktivnosti koje institucije preuzimaju baziraju se na obavezama iz Nacionalnog plana i procedura reinteintegracije, resocijalizacije i rehabilitacije povratnika iz stranih vojski i članova njihovih porodica.

"Republika Severna Makedonija, kao članica NATO i Globalne koalicije za borbu protiv ISIS-a, u saradnji sa našim strateškim partnerom SAD, ostaje posvećena primeni najviših standarda u borbi protiv ekstremizma i terorizma", istakla ja vlada u Skoplju.

XS
SM
MD
LG