Dostupni linkovi

Uhapšena tri makedonska državljanina, pripadnika IDIL-a


Automobil makedonske policije, ilustrativna fotografija
Automobil makedonske policije, ilustrativna fotografija

Uhapšena su tri makedonska državljanina koji su, kao borci militantne organizacije "Islamska država" (IDIL), aktivno učestvovali u ratu u Siriji, saopštilo je 12. maja Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Severne Makedonije.

Kako se navodi u saopštenju, ta trojica uhapšenih "bili su u proteklom periodu predmet interesovanja službi bezbednosti" i uhapšeni su u okviru globalne borbe protiv terorizma.

Dvoje je, precizira se, uhapšeno u Severnoj Makedoniji, a jedan u Francuskoj, po makedonskoj poternci, u saradnji MUP i Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) i francuskih organa.

Policijski video hapšenja u Severnoj Makedoniji:

Prema navodima policije, uhapšeni inicijala OS (28), RS (33) i MG (26) su se pridružili oružanim formacijama IDIL-a tokom 2014. godine na teritoriji Sirije i aktivno su učestvovali u vojnim operacijama.

"Postupajući po nalozima za pretrese kuća i drugih prostorija koje je izdao sudija za prethodni postupak, MUP je, danas u prepodnevnim satima, izvršio pretrese na dve lokacije u Skoplju kod O.S. i R.S, gde su pronađeni i oduzeti oružje, municija, mobilni telefoni i drugi elektronski uređaji koji mogu sadržati dodatne dokaze o počinjenom krivičnom delu", izjavio je portparol MUP-a Severne Makedonije 12. maja.

Kako je istakao, saglasno obezbeđenim dokazima sektor policije za borbu protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizma je Tužilaštvu za organizovani kriminal Severne Makedonije podneo krivičnu prijavu protiv navedenih lica za krivično delo "služba u neprijateljskoj vojsci", predviđeno članom 322. Krivičnog zakonika.

Prema tom članu Zakonika, za učestvovanje "u neprijateljskoj vojsci", predviđena je zatvorska kazna od najmanje tri godine, a za vrbovanje građana Severne Makedonije od najmanje pet godina.

U januaru ove godine službe NATO-a i Severne Makedonijesprečile su tri pokušaja terorističkih napada. Kako je Radiju Slobodna Evropa (RSE) rečeno tada u Obaveštajnoj agenciji i službi bezbednosti Severne Makedonije, u saradnji sa bezbednosnim službama zemalja članica sprečeni su terorističke napadi u Severnoj Makedoniji i susedstvu.

XS
SM
MD
LG