Dostupni linkovi

Nove raketne probe S. Koreje s ciljem jačanja nuklearnih kapaciteta


Severnokorejski lider Kim Džong Un aplaudira dok prati probno ispaljivanje novog tipa taktičkog navođenog oružja.
Severnokorejski lider Kim Džong Un aplaudira dok prati probno ispaljivanje novog tipa taktičkog navođenog oružja.

U jeku povišenih napetosti na Korejskom poluostrvu Severna Koreja je sprovela probno lansiranje raketa s ciljem poboljšanja taktičkih nuklearnih kapaciteta, dok stručnjaci i zvaničnici upozoravaju da bi Pjongjang posle pet godina mogao da nastavi nuklearna testiranja, pišu svetski mediji.

Diverzifikacija severnokorejskog arsenala

Severnokorejski lider Kim Džong Un nadgledao je probno ispaljivanje, kako su državni mediji u Pjongjangu naveli, novog tipa taktičkog navođenog oružja s ciljem jačanja njenih nuklearnih kapaciteta, posle niza lansiranja raketa ove godine, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal), ukazujući da bi nove probe trebalo da omoguće Severnoj Koreji da diverzifikuje svoj arsenal.

Dva projektila ispaljena su s istočne obale Severne Koreje oko 18 časova po lokalnom vremenu u subotu, 16. aprila, saopštila je vojska Južne Koreje.

Seul obično šalje upozorenja o lansiranju projektila Severne Koreje odmah posle nekoliko minuta, ali je, kako ističe američki list, ovog puta Južna Koreja objavila da je došlo do probe tek u nedelju ujutru, nekoliko sati pošto su severnokorejski mediji objavili izveštaj o lansiranju prethodnog dana. Ipak, podaci o letu mogli bi da sugerišu razlog za prvobitnu tišinu: projektili nisu leteli posebno daleko ili visoko u poređenju s drugim nedavnim lansiranjima – 110 kilometara dužine s maksimalnom visinom od 25 kilometara.

Taktičko oružje je često ograničeno na jedno bojno polje i može se koristiti za gađanje oklopnog vozila, tenka ili bojnog broda, kažu stručnjaci za oružje. S druge strane, takozvano strateško oružje generalno se odnosi na moćnije projektile većeg dometa.

Kim je u januaru 2021. izneo petogodišnji plan razvoja odbrane s ciljem da severnokorejsko nuklearno oružje bude "manje i lakše za više taktičku upotrebu".

Poslednji test Severne Koreje izveden je posle naznaka, kako kažu južnokorejski i američki zvaničnici, da bi Pjongjang mogao da nastavi nuklearna testiranja prvi put posle 2017, nakon što je prošlog meseca Kimov režim prekršio samonametnuti moratorijum na testiranje interkontinentalnih balističkih raketa dugog dometa.

Severna Koreja tvrdi da je uspešno testirala novo oružje, za koje navodi da će značajno poboljšati njene taktičke nuklearne sposobnosti, ukazuje BBC.

Na objavljenim fotografijama može se videti kako se severnokorejski lider smeje i aplaudira dok posmatra lansiranje nove rakete.

Stručnjaci veruju da je to znak da Severna Koreja uskoro planira da testira kompaktno nuklearno oružje, odnosno taktičko nuklearno oružje.

Nakon što je Severna Koreja prekinula nuklearna testiranja 2017, sledeće godine je raznela tunele na svom poligonu za nuklearno testiranje Pungje-ri, što se smatralo delom diplomatskog angažovanja s Južnom Korejom i SAD. Međutim, ističe britanski javni servis, nedavni satelitski snimci pokazuju da se radi na obnavljanju tih tunela.

Zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA navela je da je taktičko navođeno oružje novog tipa "od velikog značaja za drastično poboljšanje vatrene moći artiljerijskih jedinica dugog dometa na frontu i povećanje efikasnosti u dejstvu taktičkih nuklearnih bombi". Agencija je dodala da je Kim dao "bitne instrukcije o daljoj izgradnji odbrambenih kapaciteta i nuklearnih borbenih snaga".

Povišene tenzije

Iako se činilo da su rakete ispaljene u okviru probe "taktički navođenog oružja novog tipa" znatno manje moćne od onih koje je Severna Koreja nedavno testirala, lansiranje dolazi u jeku relativno visoke napetosti na Korejskom poluostrvu, piše Njujork tajms (The New York Times).

Petak, 15. april, kao 110. godišnjica rođenja osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga bio je važan državni praznik u Severnoj Koreji. SAD su nekoliko dana ranije poslale nosač aviona u region usled zabrinutosti da bi Kim mogao da obeleži taj dan velikom probom oružja, možda čak i s nuklearnim sredstvom.

Takođe, dodaje list, SAD i Južna Koreja u ponedeljak, 18. aprila, počinju godišnje zajedničke vojne vežbe u trajanju od devet dana. Iako se vežbe uglavnom sastoje od kompjuterskih simulacija, Severna Koreja osuđuje sve zajedničke manevre Vašingtona i Seula kao probe za invaziju i često na njih odgovara probama oružja.

Tokom prethodne američke administracije, kada su predsednik Donald Tramp (Trump) i Kim direktno pregovarali, SAD i Južna Koreja su počeli da otkazuju ili smanjuju neke od svojih zajedničkih vojnih vežbi u nadi da će dati podsticaj diplomatskim naporima. Sada međutim, novoizabrani predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol, koji stupa na dužnost sledećeg meseca, obećava da će biti više vežbi, tvrdeći da su potrebne kako bi se odvratile sve veće nuklearne i raketne pretnje Severne Koreje.

Analitičari upozoravaju da će izvesno uslediti nove oružane probe Severne Koreje koja je ove godine izvršila neuobičajeno veliki broj raketnih testova. U poslednjem, 24. marta, lansirana je dosad najmoćnija severnokorejska interkontinentalna balistička raketa, čime je okončan višegodišnji, samonametnuti moratorijum na takve probe.

Najveći nacionalni praznik bez vojne parade

Trinaesto probno lansiranje raketa ove godine, usledio je usred zabrinutosti da bi Severna Koreja uskoro mogla da napravi još veću provokaciju poput nuklearnog testa, u nastojanju da proširi arsenal naoružanja i poveća pritisak na Vašington i Seul u vreme posustale diplomatije, ukazuje Asošiejtid pres (Associated Press).

Severnokorejska novinska agencija KCNA koja je izvestila o probi nije precizirala o kakvim je raketama reč, ali upotreba reči "taktičke nuklearne bombe" sugeriše da je reč o oružju koje može da nosi nuklearnu bojevu glavu i koje bi moglo da pogodi strateške ciljeve u Južnoj Koreji, uključujući i američka vojna postrojenja.

Pojedini posmatrači su rekli da oružje prikazano na severnokorejskim fotografijama sugeriše da bi to mogla biti manja, lakša verzija njene nuklearne rakete KN-23 koja ima velike manevarske sposobnosti u letu kako bi mogla da savlada odbrambene sisteme. Drugi navode da bi to mogla biti nova raketa koja kombinuje tehničke karakteristike KN-23 i balističke rakete kratkog dometa pod nazivom KN-24.

Analitičar Čeong Seong Čang s privatnog instituta Sedžong u Južnoj Koreji predviđa da će Severna Koreja nastojati da postavi taktičku nuklearnu bojevu glavu na oružje koje je testirano ovog vikenda, kao i da će postaviti takve nuklearne projektile blizu granice s Južnom Korejom.

Kim je u petak, 15. aprila, prisustvovao masovnoj civilnoj paradi u Pjongjangu kojom je obeležena 110. godišnjica rođenja njegovog dede Kim Il Sunga, premda je najvažniji severnokorejski nacionalni praznik prošao bez dugo očekivane vojne parade na kojoj bi bili prikazani novi sistemi naoružanja.

Vojna parada će možda biti održana 25. aprila na godišnjicu osnivanja vojske Severne Koreje. Međutim, ističe AP, ako i ta godišnjica ponovo prođe bez vojne parade, neki stručnjaci kažu da bi to moglo značiti da Kim nema nove moćne rakete za predstavljanje i da će njegov sledeći provokativni korak verovatno biti nuklearna proba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG