Dostupni linkovi

Kijev prekinuo odnose sa Pjongjangom zbog priznanja Donjecka i Luganjska


Lider Severne Koreje Kim Džong Un na sastanku rukovodstva, arhivska fotografija
Lider Severne Koreje Kim Džong Un na sastanku rukovodstva, arhivska fotografija

Kijev je prekinuo odnose sa Severnom Korejom 13. jula nakon što su njene vlasti priznale dve oblasti na istoku Ukrajine kao nezavisne države.

"Ovu odluku smatramo pokušajem Pjongjanga da potkopa suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine," navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

"Priznanje 'subjektivnosti' ruskih okupacionih režima u oblastima Donjecka i Luganjska od strane severnokorejskog režima je ništavno, neće imati nikakve pravne posledice niti promeniti međunarodno priznate granice Ukrajine," navodi se u saopštenju.

Ruski mediji preneli su ranije 13. jula da je Severna Koreja priznala „nezavisnost“ delova Donjecke i Luganske oblasti koje su okupirali separatisti koje podržava Rusija.

U saopštenju ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova takođe se osuđuje odluka Severne Koreje i navodi se kao odgovor na „neprijateljski čin“ da Ukrajina prekida diplomatske odnose sa Pjongjangom. Politički i ekonomski kontakti su već bili obustavljeni zbog međunarodnih sankcija uvedenih Severnoj Koreji zbog njenog programa nuklearnog naoružanja.

Ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da odluka Severne Koreje više govori o "toksičnosti" Moskve nego Pjongjanga.

"Rusija nema više saveznika u svetu, osim zemalja koje od nje finansijski i politički zavise, a stepen izolacije Ruske Federacije će uskoro dostići nivo izolacije DNRK (Demokratske Narodne Republike Koreje). Ukrajina će nastaviti da što oštrije odgovara na zadiranje u njen suverenitet i teritorijalni integritet," rekao je Kuleba.

Ambasada Severne Koreje u Moskvi potvrdila je odluku Pjongjanga, čime je Severna Koreja postala tek treća zemlja posle Rusije i Sirije koja je priznala dva entiteta u ukrajinskom regionu Donbas.

Denis Pušilin, šef separatističke grupe koju podržava Rusija u ukrajinskom regionu Donjeck, napisao je na Telegramu da se nada „plodonosnoj saradnji“ i povećanju trgovine sa Severnom Korejom, izolovanom zemljom udaljenom više od 6.500 kilometara.

Izvor: Reuters, redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom
XS
SM
MD
LG