Dostupni linkovi

Severna Koreja na sankcije odgovara novim nuklearnim probama


Snimak lansiranja rakete u Severnoj Koreji iz decembra 2012. godine
Severna Koreja je upozorila da je spremna da izvede treću nuklearnu probu "visokog nivoa" i lansira rakete dugog dometa koje će biti usmerene protiv SAD, kao odgovor na sankcije Ujedinjenih nacija Pjongjangu, zbog sličnih testova u decembru 2012.

"Ne krijemo činjenicu da različiti sateliti i rakete dugog dometa koje ćemo ispaliti, imaju za cilj našeg zakletog neprijatelja, SAD", saopštila je severnokorejska Komisija za nacionalnu odbranu, a prenela agencija KCNA.

Najviši vojni organ u toj zemlji je saopštio i da će najavljena nuklearna proba biti samo deo "predstojeće sveobuhvatne akcije" koja će obeležiti novu fazu u odnosima protiv SAD.

"Svođenje računa sa SAD se mora obaviti silom, ne rečima", piše u saopštenju Komisije, mada se ne navodi kada će Severna Koreja početi sa nuklearnim probama.

Pošto je Severna Koreja 12. decembra 2012. lansirala raketu dugog dometa i poslala satelit u svemir, Savet bezbednosti UN, uključujući i Kinu, pod pritiskom Vašingtona, Seula i Tokija u utorak je jednoglasno izglasao rezoluciju kojom se Pjongjangu uvode nove sankcije.

Ovim dokumentnom se osuđuje lansiranje rakete i naglašava da je odluka Pjogjanga da koristi balističke rakete u suprotnosti sa rezolucijama usvojenim 2006. i 2009. godine.

Severna Koreja, međutim, tvrdi da je lansiranjem rakete u decembru u orbitu poslala meteorološki satelit.

Savet bezbednosti je tom prilikom ponovo pozvao Pjongjang da ne počinje nove nuklearne probe i izrazaio spremnost da preduzme "odlučne mere" u slučaju kršenja usvojenih rezolucija.

Severnokorejski vođa Kim Jong Un
Severnokorejski vođa Kim Jong Un
Neimenovane diplomate su izjavile da je ova rezolucija rezultat dogovora između Sjedinjenih Država i Kine i da podrška Pekinga predstavlja značajan diplomatski udarac Pjongjangu.

"Kategorično odbijamo sve ilegalne i izdajničke rezolucije koje je usvojio Savet bezbednosti", navodi se u saopstenju Komisije za nacionalnu odbranu.

Komisija ne navodi šta znači proba "visokog nivoa", ali kako navodi agencija Frans pres, to verovatno znači da Severna Koreja ima nameru da proba uranijumske bombe, a ne plutonijumske.

U poslednjih nekoliko meseci uočeni su operacije u tunelima i na zemlji u Severnoj Koreji slične njenim pripremama za prethodne testove.

Novi udarac na rešenje korejskog pitanja

Specijalni američki izaslanik za Severnu Koreju Glin Dejvis (Glyn Davies), koji je doputovao u Seul, apelovao je na Pjongjang da ne počinje ponovo nuklearne probe.

"To bi bilo veoma provokativno. To bi bio udarac nastojanjima da se pronađe rešenje za ovaj višegodišnji problem koji sprečava ponovno ujedinjenje korejskog poluostrva. Ovo nije trenutak za podizanje tenzija”, smatra Dejvis.

Južna Koreja je izrazila duboko žaljenje zbog najave Severne Koreje i apleovala na tu zemlju da uzme u obzir upozorenja međunarodne zajednice i odustane od bilo koje vrste provokacija.

“Smatramo da je Severna Koreja spremna da u svakom trenutku izvrši nuklearni test, ako to odluči njeno rukovodstvo. Mi pomno pratimo njene pripreme za tu operaciju i vojne pokrete, polazeći od naše čvrste odbrambene pozicije”, rekao je portparol ministarstva odbrane Vi Jong Sub.

Kina je u međuvremenu pozvala sve strane da se “uzdrže od poteza koji bi mogli da pogoršaju stanje u regionu”.

Međutim, međunarodna zajednica nema mnogo opcija za reagovanje na potez Pjongjanga. Sankcije za sada nisu uspele da ga odvrate od provokativnih postupaka. Čini se da poslednjih meseci čak ni Kina, koja je glavni saveznik Severne Koreje, nema preveliki uticaj na nju.

Ukoliko ostvari svoju nameru, to će biti prvi nuklearni test Pjongjanga otkako je na čelo države došao Kim Jong Un u decembru 2011. nakon smrti oca Kim Džon Ila.
Severna Koreja je 2006. i 2009. godine izvršila nuklearne probe zbog čega joj je bila uvedena serija sankcija.

Lansiranje raketa u Severnoj Koreji smatra se delom tajnog programa za razvoj interkontinentalnih balističkih raketa koje mogu da nose bojeve glave. Analitičari smatraju da je u prethodna dva testa Pjongjang koristio plutonijum kao fisioni materijal, ali da ubrzano radi na proizvodnji visoko obogaćenog uranijuma.

Procenjuje se da Severna Koreja ima dovoljno nuklearnog materijala za pravljenje manjih bombi, ali ne i nuklearnih bojevih glava dugog dometa, mada SAD smatraju da je to njen krajnji cilj.

Razgovori takozvane "šestorke" koju čine dve Koreje, SAD, Rusija, Kina i Japan, nisu dali rezultate i obustavljeni su u decembru 2008. godine.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG