Dostupni linkovi

Severna Koreja ispalila svoju najmoćniju raketu dok je svet okrenut ratu u Ukrajini


Snimak na televiziji ispaljivanja severnokorejske rakete, Seul, 24. mart 2022.

Dok je pažnja većine sveta usmerena na rusku invaziju na Ukrajinu, Severna Koreja je prvi put posle pet godina ispalila interkontinentalnu balističku raketu koja bi mogla da pogodi kopneni deo SAD, podižući tenzije na Korejskom poluostrvu, pišu svetski mediji.

Najsnažnija raketa Severne Koreje

Japanski i južnokorejski zvaničnici rekli su da je Severna Koreja u četvrtak, 24. marta, lansira prvu interkontinentalnu balističku raketu od 2017. koja bi mogla da stigne do SAD, ističe Vašington post (The Washington Post).

To je ujedno i probno ispaljivanja dosad najsnažnije rakete Severne Koreje, ukazuje list, navodeći da je Pjongjang poslednjih meseci sproveo niz testova raketa kratkog i srednjeg dometa, ali da mnoge zemlje koje prate Severnu Koreju smatraju da su probe interkontinentalnih balističkih raketa crvena linija.

Sada, dok je svet fokusiran na rusku invaziju na Ukrajinu, izgleda da je Pjongjang testirao oružje koje bi moglo da ugrozi kopneni deo SAD, što je, kako navodi Vašington post, naišlo na oštru osudu Bele kuće, koja je ocenila da je to "drsko kršenje" višestrukih rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Japanski premijer Fumio Kišida i južnokorejski predsednik Mun Džae In potvrdili su test interkontinentalne balističke rakete i snažno ga osudili ubrzo pošto je raketa pala u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana u blizini obale severnog ostrva Hokaido.

Kao i prilikom lansiranja interkontinentalne balističke rakete 2017, projektil je krenuo veoma strmom putanjom koja pokazuje da bi mogao da stigne do SAD, ali je ovog puta išao dalje. Prema japanskim i južnokorejskim procenama, imao je domet od 1.100 kilometara i dostigao je visinu od 6.200 kilometara.

Zamenik japanskog ministra odbrane Makoto Oniki rekao je da se zbog povećane visine veruje da je taj projektil novi tip interkontinentalne balističke rakete.

Severnokorejski test interkontinentalne balističke rakete dolazi u posebno nestabilnom trenutku na Korejskom poluostrvu, ocenjuje Vašington post, ukazujući da je Južna Koreja u predsedničkoj tranziciji ka administraciji novog lidera Jun Suk Jeola koji je obećao da će biti stroži prema Severnoj Koreji od dosadašnje Munove administracije.

Vojne tenzije rastu na Korejskom poluostrvu usred učestalih severnokorejskih testiranja oružja od početka godine. Južna Koreja planira da ovog meseca sprovede testiranje svemirske rakete na čvrsto gorivo, u skladu sa svojim planovima za razvoj vojnih satelita za praćenje Severne Koreje.

Kao odgovor na severnokorejsko lansiranje, Južna Koreja je saopštila da je sprovela probno ispaljivanje raketa sa kopna, mora i vazduha, demonstrirajući da može da pogodi lansirne lokacije u Severnoj Koreji u "svako doba".

Napredak severnokorejskog raketnog programa

Ispaljivanjem interkontinentalne balističke rakete Severna Koreja je prekršila samonametnuti moratorijum na testiranja raketa dugog dometa i podigla tenzije u istočnoj Aziji, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times).

To je prvi severnokorejski test balističke rakete dugog dometa koja može da stigne do američkog kopna od 2017. godine, vremena konfrontacije sa SAD tokom kojeg je tadašnji predsednik Donald Tramp (Trump) Pjongjangu pretio "vatrom i besom".

Severnokorejski lider Kim Džong Un jednostrano je 2018. objavio moratorijum na testove nuklearnih raketa, kao i projektila dugog dometa, počevši istovremeno užurbanu diplomatsku aktivnost među kojima su bili i samiti s liderima Južne Koreje i SAD.

Viši konsultant Međunarodne krizne grupe Kristofer Grin (Christopher Green) rekao je da je pogoršanje odnosa SAD sa Rusijom i Kinom verovatno ohrabrilo Pjongjang i da region ide u "nemirne vode".

Poslednje lansiranje rakete Severne Koreje pokazuje napredak njenog programa razvoja raketa i usledilo je posle dva testa raketnih sistema povezanih s interkontinentalnim balističkim raketama u februaru i početkom marta, ukazuje Fajnenšl tajms. Američki zvaničnici su te testove opisali kao "ozbiljnu eskalaciju" usred naznaka da Pjongjang testira elemente novog sistema uoči mogućeg testiranja raketa dugog dometa.

Analitičari su, kako navodi britanski list, rekli da bi test 24. marta mogao da označi početak novog perioda konfrontacije posle godina slabljenja diplomatskih napora posle kraha samita Trampa i Kima 2019.

Kristofer Grin iz Međunarodne krizne grupe rekao je da je postojao širok međunarodni konsenzus za sankcija Pjongjangu posle testiranja interkontinentalne balističke rakete 2017, ali da kolaps odnosa SAD i Rusije zbog Ukrajine i intenziviranje rivaliteta Pekinga s Vašingtonom znači da se Severna Koreja sada suočava s "malim rizikom od kazne zbog ovakvog testa".

U grupi sa SAD, Rusijom i Kinom

Projektil ispaljen 24. marta izgleda da je noviji i snažniji od onog koji je Severna Koreja ispalila pre pet godina, ukazuje BBC.

Stručnjaci su procenili da je projektil iz 2017. mogao da pređe više od 13.000 kilometara da je ispaljen po standardnoj putanji, što znači da bi mogao da stigne do bilo kog dela kontinentalnog dela SAD.

Rakete takvog dometa imaju samo SAD, Rusija i Kina, ističe britanski javni servis.

Poslednje lansiranje je usledilo pošto su satelitski snimci pokazali da je Severna Koreja ranije ovog meseca pojačala aktivnosti u svom postrojenju za nuklearna testiranja u Pungje-riju, izazivajući strah da će Pjongjang nastaviti probe nuklearnog oružja i raketa dugog dometa.

To postrojenje, koji se nalazi na severoistoku zemlje, razneto je 2018. godine nakon što je Kim obećao da će obustaviti nuklearne testove.

Kim je, međutim, 2020. najavio da Severna Koreja više nije u obavezi da poštuje moratorijum koji je uvela 2018. u vreme razgovora s Trampom.

Raketama do pregovora?

Južna Koreja i SAD su već ranije upozorile da Pjongjang planira testiranje nove interkontinentalne balističke rakete, piše Tajms (The Times), navodeći da je lansiranje 24. marta bilo prvo otkako je raketa za koju se sumnjalo da je nova interkontinentalna balistička raketa eksplodirala prošle nedelje nakon što je dostigla visinu od približno 20 kilometara.

Severna Koreja je u nedelju, 20 marta, ispalila četiri rakete iz višestrukih lansera severno od Pjongjanga u Žuto more, na suprotnu stranu u odnosu na poslednju raketu.

Pjongjang je u januaru uputio prikrivenu pretnju da bi mogao da nastavi testiranje interkontinentalnih balističkih rakete.

Smatra se da raketna tehnologija koju je testirala Severna Koreja može da nosi nuklearnu bojevu glavu do američke teritorije Guam u Pacifiku, ali se takođe smatra da režim radi na sistemima koji bi mogli da pogode kopneni deo SAD.

Poslednji test je i 12. ove godine. Posmatrači veruju da Pjongjang pokušava da vrati SAD za pregovarački sto kako bi mu bile ublažene ekonomske sankcije, ističe Tajms, dodajući da su nestašice hrane u Severnoj Koreji pogoršane zatvaranjem granica zbog pandemije COVID-19.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG