Dostupni linkovi

Na severu Kosova 374 registrovanih biznisa, porez platilo oko 280


Leposavić, januar 2024.
Leposavić, januar 2024.

Kosovo je tokom 2023. godine prikupilo oko dva milliona evra od poreza registrovanih biznisa u četiri opštine sa srpskom većinom na severu – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

S druge strane, oko 93 registrovanih biznisa u ovim opštinama nije izmirilo svoje poreske obaveze i taj dug iznosi oko 270.000 evra.

U odgovoru Poreske administracije Kosova za Radio Slobodna Evropa(RSE) se precizira da je ukupno 374 registrovanih biznisa na severu Kosova, ali nisu odgovorili na pitanje da li imaju informaciu koliko je neregistrovanih.

Na osnovu istraživanja kosovskog Instituta za napredne studije GAP, na Kosovu je marta 2023. bilo oko 97.000 aktivnih biznisa. Od tog broja, 5.253 biznisa je bilo u vlasništvu pripadnika manjinskih zajednica, od koji 30 odsto u vlasništvu srpske zajednice.

RSE je 23. jauara pisao o pojavi zatvaranja biznisa u opštini Leposavić usled pojačane kontrole neregistrovanih biznisa na severu Kosova.

Jedan od vlasnika takvih biznisa, Jovica iz Leposavića (puno ime poznato redakciji), je za RSE potvrdio da je sedam godina radio "na crno", te da nije plaćao poreske i druge obaveze.

Kako je rekao, u budućnosti će "pokušati" da prijavi radnju i da vidi da li će biti isplativo.

On je takođe rekao da su drugi biznismeni, koji su do sada radili nelegalno, počeli sa registracijom poslova.

Policija Kosova je u saradnji sa Carinom i Poreskom Upravom u poslednjih par meseci izvela nekoliko pretresa magacina ili trgovinskih radnji u četiri opštine na severu Kosova, pri dobijanju informacija da funkcionišu nelegalno.

Zamenik direktora policije za region sever Veton Eljšani (Elshani) je u izjavi za RSE privrednicima preporučio da registruju svoja poslovanja.

XS
SM
MD
LG