Dostupni linkovi

Ponovo napadnuta novinarska ekipa na severu Kosova


Šesti napad na novinarske ekipe na severu Kosova od 10. decembra kada su lokalni Srbi, koji čine većinu na severu, podigli barikade.
Šesti napad na novinarske ekipe na severu Kosova od 10. decembra kada su lokalni Srbi, koji čine većinu na severu, podigli barikade.

Udruženje novinara Kosova je saopštilo da se 26. decembra dogodio "još jedan ozbiljan napad" na novinarsku ekipu koja izveštava sa severa Kosova.

Radi se o ekipi Klan Kosova, koju su kamenovale maskirane osobe u selu Zupče na teritoriji Zubin Potok.

Jednom novinaru i vozaču je pružena i lekarska pomoć, nakon što su im razbijena stakla na automobilu udarila u lice.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džef Hovenier saopštio je da se SAD pridružuju Asocijaciji novinara Kosova (ANK) i Evropskoj uniji u osudi serije napada na novinare na severu Kosova.

"Mediji moraju biti u mogućnosti da rade bez pretnji, nasilja i zastrašivanja. Slobodna i nezavisna štampa je temelj demokratije", napisao je Hovenier na Tviter nalogu.

Prethodno je Kancelarija EU na Kosovu osudila napade na novinare uz napomenu da je tako nešto neprihvatljivo.

"Ovaj i prethodni incidenti koji utiču na rad medija su neprihvatljivi. Mediji imaju svako pravo da izveštavaju. Njihova bezbednost ne treba da bude ugrožena", navodi se u reagovanju Kancelarije EU.

Udrženje novinara Kosova je navelo da je o napadu obaveštena i Kosovska policija. RSE se takođe obratio policiji radi potvrđivanja napada i kako bi dobio druge detalje, ali niko nije odgovarao.

Ovo je šesti napad na novinarske ekipe na severu Kosova od 10. decembra kada su lokalni Srbi, koji čine većinu na severu, podigli barikade zbog hapšenja Dejana Pantića.

Pantića kosovska policija tereti da je učestvovao u napadu na prostorije Centralne izborne komisije Kosova 6. decembra.

Iz Udruženja novinara Kosova su ranije za RSE naveli da "sve kolege treba da budu posebno oprezne prilikom izveštavanja, kao i da se pridržavaju instrukcija policajaca koji su prisutni na terenu".

Od policije Kosova je zatraženo da obezbede sigurnost novinarima da izveštavaju sa severa.

XS
SM
MD
LG