Dostupni linkovi

Kurti: Razumemo zabrinutost međunarodnih partnera ali to je bila naša obaveza


Foto arhiv: premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti na sednici Vlade Kosova
Foto arhiv: premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti na sednici Vlade Kosova

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je izjavio da razume zabrinutost međunarodnih partnera oko situacije na severu Kosova nakon ulaska novih albanskih gradonačelnika u opštinske zgrade u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

U ovim opštinama živi većinsko srpsko stanovništvo koje je 26. maja pokušalo da spreči ulazak gradonačelnika u kancelarije i tom prilikom se sukobilo sa policijom Kosova.

Kurti je 27. maja na svom Facebook nalogu ocenio da opštinske zgrade pripadaju Kosovu, te da one nisu "preuzete juče ili neki drugi dan".

"Svesni smo i razumemo zabrinutost naših međunarodnih partnera. Ali svaka druga opcija bila bi neispunjavanje ustavnih obaveza naše Vlade prema novim gradonačelnicima, bila bi neispunjavanje obaveza novih gradonačelnika prema građanima Republike i onemogućavala bi pružaju osnovne opštinske usluge građanima", rekao je Kurti.

U opštinske zgrade u ove tri opštine su do sada funkcionisali Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije.

Jedino je u Severnoj Mitrovici zgrada opštine koja radi po kosovskom sistemu i u njoj je Erden Atić (Atiq) stupio na dužnost 19. maja.

Zemlje Kvinte, Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, osudile su odluku Kosova da gradonačelnici nasilnim putem uđu u opštinske zgrade, te pozvali vlasti na uzdržanost i da se povuku.

Uz suzavac, gradonačelnici ušli u kancelarije na severu Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Odluku Kosova je osudila i Evropska unija(EU), dok je američki državni sekretar Antony Blinken pozvao premijera Albina Kurtija da se fokusira na EU dijalog.

"Oštro osuđujemo poteze Vlade Kosova koji eskaliraju tenzije na severu i povećavaju nestabilnost. Pozivamo premijera Albina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU", rekao je on.

Albanski gradonačelnici u opštinama na severu Kosova su pobedili na izborima koji su održani 23. aprila, koje je većinsko srpsko stanovništvo u tom region bojkotovalo i sada ne prihvata rezultate.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o incidentima na severu Kosova, rekao da nije bilo teže i veće krize na Kosovu.

On je ranije donio naredbu o podizanju borbene gotovosti Vojske Srbije.

XS
SM
MD
LG