Dostupni linkovi

Šestmilijarditi Zemljanin: Obavezan sam biti primjer drugima


Šestmilijarditi Zemljanin proslavio 13. rođendan
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Šestmilijarditi stanovnik Zemlje proslavio 13. rođendan

Šestmilijarditi stanovnik planete Zemlje u petak je proslavio još jedan rođendan.

Bilo je veselo u petak u domu porodice Adnana Mevića. Šestmilijarditi stanovnik Zemlje napunio je 13. godina. Lijepih želja nije nedostajalo, no njegove su i za ovaj rođendan ostale skromne:

„Ja ove godine nemam nekih posebnih želja. Najveće želje u životu su mi zdravlje i da budem uspješan čovjek. Imam sve - dovoljno“, kaže Adnan.

Adnan Mević rođen je prije 13 godina u sarajevskoj bolnici Koševo. Za majku Fatimu to je bila dvostruka sreća. Prvo dijete u porodici nakon teškog poroda.

Druga radost uslijedila je nešto kasnije - kada su joj javili da je Adnan upisan kao šestmilijarditi stanovnik planete Zemlje.

Kofi Anan u posjeti tek rođenom Adnanu Meviću
Kofi Anan u posjeti tek rođenom Adnanu Meviću
Fotografija na kojoj ga kao tek rođenu bebu u naručju drži tadašnji generalni sekratar UN-a Kofi Anan, obišla je svijet.

Biti šestmilijarditi stanovnik Zemlje, kaže Adnan, predstavlja čast, ali i obavezu da bude primjer ostalima:

„Treba se s tom odgovornosti dobro nositi. Sada sam vrlodobar učenik, pa ćemo na odličnog ići.“

U budućnosti Adnan želi postati pilot ili policajac, iako, priznaje, ne odustaje od fudbala, koji mu je omiljeni hobi. Pomalo se, kaže nam, razumije i u politiku:

„Još ništa nisu promijenili kako su izabrali načelnicu, pa vidjećemo još. Volio bih da igram nogomet, a posao - da budem pilot ili policajac. Polot zato što obilazim razne gradove, a policijac zato da pridonosim pravdi u ovoj državi.“

Ponosna majka

Mnogo toga se promijenilo u životu Adnana Mevića. Majka je napokon dobila posao.

Nakon priče o šestmilijarditom stanovniku Zemlje koji živi u teškim materijalnim uslovima, pomogli su Općina Visoko i Grad Sarajevo.

Njegova majka, po struci tekstilni tehničar, poput mnogih žitelja Visokog ostala je bez posla nakon rata.U Općini danas radi kao čistačica:

Adnan Mević sa Ronaldom
Adnan Mević sa Ronaldom
„Iza nas su prošle tri godine pakla i za mene i za dijete. Muž je bio teško bolestan, ja nisam radila. Hvala Bogu pa sam dobila posao i počela sam raditi, tako da sada nismo u teškoj finansijskoj krizi“, kaže Fatima Mević.

Adnanova majka Fatima pomalo sjetno priča o 13. rođendanu. Prije osam mjeseci, nakon teške bolesti, preminuo je Adnanov otac Jasminko.

Ipak, dodaje Fatima kako se može smatrati sretnom ženom, jer je Adnan dobro dijete na koje u svakom trenutku može računati:

„I da nije moj Adnan šestmilijarditi stanovnik Zemlje, ja sam sretna i ponosna majka. Inače, kad majka sama odgaja dijete je teško, nenormalno teško. Ali sa ovakvim djetetom nije. On mi to olakšava, 90 posto mi on sve to olakšava.“

Iako su porodici Mević predstavnici UN-a u nekoliko navrata obećali pomoć, stipendija za Adanovo obrazovanje je izostala.

No, Adnanu to i nije važno, dok s ponosom pokazuje knjigu geografije gdje je njegovo ime zapisano među koricama, tik do imena Kofija Anana, što ovom skromnom dječaku čini cijeli svijet.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG