Dostupni linkovi

Šest debitanata u takmičarskom programu SFF-a


U Takmičarskom programu za igrani film, koji je jedan od najvažnijih programa festivala, ove godine natjecat će se deset filmova, među kojima je šest debitanskih ostvaranja.

Svjetsku premijeru u okviru ovog programa imat će i film „Naša svakodnevna priča“ bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović.

Riječ je o prvom dugometražnom igranom filmu ove redateljice, koja se u svojoj biografiji može pohvaliti sa deset kratkih i dva dokumentarna filma.

„Sama činjenica da je jedan bosanski film ušao u takmičarski program za mene je jako važna s obzirom na to da je produkcija bosanskog filma u jako teškoj situaciji. Mi nemamo veliku produkciju kao ostale zemlje regije. To je za mene velika čast“, ističe Tanović.

Film „Naša svakodevna priča“ govori o sudbinama običnih ljudi, odnosno o sarajevskoj porodici čija je sudbina kolaž naših prepoznatljivih sudbina.

„Bavila sam se savremenom bosanskom pričom, odnosno porodicom koja preživljava muke dvadeset godina poslije rata. Riječ je o građanskoj porodici koja živi u Sarajevu i ona proživljava sve ono što je poznato svim građanima BiH“, kaže Tanović.

Među deset odabranih naslova našao se i film „Zvizdan“ hrvatskog redatelja Dalibora Matanića, koji je ove godine imao premijeru na filmskom festivalu u Cannesu.

U konkurenciji je i debitantski film „Panama“ srbijanskog redatelja Pavla Vučkovića, koji se bavi temom intimnosti i seksualnosti generacije dvadesetogodišnjaka. Ovaj film je također prikazan na festivalu u Cannesu.

Za nagradu Srce Sarajeva borit će se i film „Saulov sin“ mađarskog redatelja Laszla Nemesa. Riječ je o filmu koji je proglašen favoritom za Oscara, a dobitnik je i druge nagrade na festivalu u Cannesu.

Za Srce Sarajeva pretendiraju i dva turska filma. Riječ je o filmovima „Čvor“ redatelja Tunça Davuta i film „Musting“ redatelja Deniza Gamze Ergüvena. U igri su i dva filma iz Rumunjske „Kod tate kući“ redatelja Andrei Cohna i „Blago“ redatelja Corneliu Porumboiua.

Među odabranim naslovima su i film „Chevalier“ redateljice Athine Rachel Tsangari, film „Supersvijet“ austrijskog redatelja Karla Markovicsa.

Selektorica Takmičarskog programa za igrani film Elma Tataragić kaže kako je ovo dobra godina za regionalni film, koji je sve popularniji i na drugim prestižnimfilmskim festivalima.

„Ove godine program je tematski najraznovrsniji, a i izražajno u smislu prisustva muških i ženskih autora. U žanrovskim odrednicama imamo nekoliko crnih komedija, što je neobično za ovaj program, koji je većinom prikazivao socijalne drame“, istakla je Tataragić.

U Takmičarskom programu za kratki film bit će prikazano deset filmova, među kojima je film „Kalo“ bosanskog redatelja Nermina Hamzagića, kao i film „Biserna obala“ Dušana Kasalice iz Crne Gore. Međunarodnu premijeru imat će film „Sve je više stvari koje dolaze“ redateljice Jelene Gavrilović iz Srbije.

U programu „U Fokusu“ bit će prikazano sedam filmova, među kojima su filmovi koji su osvojili nagrade na poznatim svjetskim festivalima.

Sarajevo Film Festival održat će se od 14. do 22. kolovoza.

XS
SM
MD
LG