Dostupni linkovi

Da li je Šešelj naredio ubistvo Tomislava Nikolića


Tomislav Nikolić, Foto: Vesna Anđić
Tomislav Nikolić, Foto: Vesna Anđić
Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu povodom navoda da je Vojislav Šešelj iz Haga naručio ubistvo predsednika SNS-a Tomislava Nikolića. Direktor bezbednosno informativne agencije Srbije Saša Vukadinović potvrdio je da je ugrožena bezbednost Nikolića, ali je naveo da ne može da govori ko je naručilac atentata, jer je u toku provera informacija.

Vukadinović je potvrdio medijsko političke navode o tome da je ugrožena bezbednost i život Tomislava Nikolića. On kaže da BIA tu informaciju nije dobila od MUP-a, ali nije naveo od kog državnog organa je stigla takva informacija.

„Bezbednosno informativna agencija raspolaže informacijama da postoji plan za napad na gospodina Tomislava Nikolića. Ta informacija je u fazi proveravanja. Znači stepen izvesnosti svega toga naravno nemože da se kaže dok se ne izvrši proveravanje”, kaže šef BIA.

O tome ko je mogući naručilac atentata, šef tajne policije nije mogao ništa da kaže.

„Bezbednosno informativna agencija i ja kao njen direktor ne mogu lako da pominjem lica ako nemam dovoljno informacija. Ja ono što mogu da vam kažem, je to što sam malopre rekao, da postoji informacija o mogućem ugrožavanju, a ne bih želeo da vam govorim o tome s obzirom da se informacije proveravaju“,
rekao Vukadinović.

Ono što mogu da vam kažem je to što sam malopre rekao da postoji informacija o mogućem ugrožavanju, ali informacije se proveravaju, kaže šef BIA-e Saša Vukadinović.

Nikolićev stranački zamenik Aleksandar Vučić navodi da su nadležni državni organi njegovoj stranci u petak dostavili prva obaveštenja o mogućem atentatu na predsednika naprednjaka. Zadovoljni su kako su bezbednosne snage na mitingu u Kruševcu obezbeđivali skup, uključujući i snajperiste po krovovima. Vučić nije mogao da demantuje, ali ni da potvrdi da je nalogodavac Nikolićevog ubistva, kako je štampa pisala, šef srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj:

„Poznajem ga najbolje od svih koji mu nisu u najbližoj porodici. Ubedljivo ga najbolje poznajem. Ništa vam više neću da kažem“.

RSE: A da li je spreman da naruči ubistvo?

„Poznajem ga mnogo bolje nego što ga poznaje bilo ko drugi. To je sve što mogu da kažem“, zagonetno je odgovorio Vučić.

Službe rade svoj posao

Dragan Todorović (Vojislav Šešelj na slici iza njega), Foto: Vesna Anđić
Iako i naprednjaci izbegavaju da imenuju svog nekadašnjeg lidera kao mogućeg nalogodavca atentata na Nikolića, najodaniji Šešeljev politički predstavnik u Srbiji Dragan Todorović najavljuje podnošenje krivične prijave protiv lista "Blic" zbog širenja lažnih vesti da je predsednik SRS Vojislav Šešelj naredio ubistvo Nikolića:

„To je toliko besmisleno da ne zaslužuje apsolutno komentar. Čovek koji je 24 sata svake sekunde pod prismotrom je nešto što je poznato svima i ne treba uopšte komentarisati“, kaže Todorović.

Mada je teško u utvrditi šta je istina u vezi navoda o naručenom atentatu na Tomislava Nikolića, nekadašnji zemenik ministra policije u Vladi Zorana Đinđića Nenad Milić kaže za RSE da bezbednosne službe moraju da utvrde otkud medijma takva informacija.

„Da li je neko tražio ili naručio da bude ubijen je ozbiljna stvar i ja to zasita ne mogu da komentarišem na ovaj način. Pitanje je naravno kako su mediji došli do toga, to je najinteresantije u svemu tome, ali verujem da službe rade svoj posao. Po zakonu su obavezni da štite svakog građanina bez obzira na političkog opredeljenje“, zaključuje Milić.

Poslednji, ako ne prvi koji će dati odgovor na sva pitanja, je Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je pokrenulo istragu povodom ovih navoda o naređivanju ubistva.
XS
SM
MD
LG