Dostupni linkovi

Šešelj želi video konferenciju pred izbore


Vojislav Šešelj u sudnici 17. aprila 2012.
Vojislav Šešelj u sudnici 17. aprila 2012.
Vođa srbijanskih radikala Vojislav Šešelj izjasnio se – da se ne osjeća krivim po trećoj po redu optužnici za nepoštivanje Haškog suda. Tereti se zbog odbijanja da sa svoje internetske stranice makne 3 svoje knjige te sudske podneske iz kojih se mogu saznati imena zaštićenih svjedoka iz njegovog glavnog postupka pred sudom.

Nedavno je glavni postupak završio, a tužiteljstvo je zatražilo kaznu od 28 godina zatvora zbog saučesništva u udruženom zločinačkom poduhvatu, govora mržnje te zločina dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Vojvodini.

„Ja sam dr.Vojislav Šešelj, profesor univerziteta i najveći neprijatelj Haškog tribunala. Glavni i najveći neprijatelj Haškog tribunala“, predstavio se kao i uvijek na početku rasprave vođa srbijanskih radikala nakon čega je krenuo u poduži dijalog s predsjedavajućim sucem. Tijekom toga je još jednom naglasio kako sporni materijal s imenima zaštićenih svjedoka neće ukloniti.

Nakon uspoređivanja Haškog suda s Rimokatoličkom inkvizicijom Šešelj se izjasnio da se ne osjeća krivim te najavio kako će u trećem po redu postupku za nepoštivanje suda i dalje sam sebe zastupati te se pozvati kao svjedoka, uz još dvije ili tri osobe.

Na kraju rasprave je pak zatražio od sudskog vijeća da mu odobri održavanje novinske konferencije preko video linka u vezi predstojećih izbora u Srbiji u svibnju ove godine.

Sudac je Šešelja prekinuo ustvrdivši da je već počeo držati politički govor, a prije prekida moglo se razaznati kako se namjerava obrušiti i na svog nekadašnjeg suradnika Tomislava Nikolića, nazvavši ga ovom prilikom – izdajnikom.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:54 0:00
Direktan link

Na kraju je optuženi ustvrdio kako se i ovim postupkom krši njegovo pravo na ekspeditivno suđenje, prethodno napomenuvši – kako je već u pritvoru 9 godina i 2 mjeseca.

Podsjetimo 2009.godine Šešelj je osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog otkrivanja imena svjedoka, a prošle godine na 18.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG