Dostupni linkovi

Hag: Počelo treće suđenje Vojislavu Šešelju


Suđenje Vojislavu Šešelju u Tribunalu u Hagu, 22. februar 2011.
Suđenje Vojislavu Šešelju u Tribunalu u Hagu, 22. februar 2011.
Na Haškom sudu počelo je treće po redu suđenje, Vojislavu Šešelju, lideru Srpske radikalne stranke.

Vođi srbijanskih radikala u ovom slučaju se sudi za nepoštivanje suda, odnosno zbog navodnog kršenja zaštitnih mjera koje je naložio Međunarodni sud nakon što je u svojoj knjizi objavio informacije o 11 zaštićenih svjedoka, uključujući njihova imena, zanimanja i mjesta prebivališta.

„Optuženi Šešelj dodatno je pogoršao cijelu stvar jer je nakon objavljivanja knjige sve informacije o zaštićenim svjedocima objavio i na svojoj internetskoj stranici“
, naglasio je u svojoj uvodnoj riječi tužitelj Bruce MacFarlane: „Drugim riječima nije odlučio da se ponovno obrati (sudskom) vijeću kako bi se promijenile zaštitene mjere, već je jednostavno te informacije objavio u knjizi i na internet stranici. Kako bi se one informacije koje je on želio da dođu u javnost – predstavile javnosti.“



Šešelj je prilikom uvodnih riječi tužiteljstva imao niz prigovora, a ovako se predstavio sudu za zapisnik: „Doktor Vojislav Šešelj. Profesor univerziteta. I najveći neprijatelj Haškog tribunala.“

Prema tvrdnjama optuženog i prije početka iznošenja obrane, u njegovoj knjizi i na internetu nije objavljen ni jedan povjerljivi dokument vezan uz zaštićene svjedoke te da su 10 od 11 spomenutih svjedoka sami pristali da se njihova imena objave.

Tužitelj Bruce MacFarlane na suđenju Vojislavu Šešelju, ICTY, 22. februar 2011.
„Nije objavljen ni jedan povjerljivi dokument s njihovim iskazima koje je meni tužiteljstvo objelodanilo. Objavljeni su samo dokumenti koji su stvoreni tijekom razgovora mojih savjetnika s tim svjedocima“, ustvrdio je Šešelj.

Istaknuvši kako se Haški sud konstantno trudi srušiti njegovu internet stranicu, Šešelj je sudu rekao kako će se boriti protiv toga.

„Ono što ja jednom odlučim da bude na mojem site-u ono ostaje za sva vremena. I to nitko ne može skinuti. Vi opet možete naći distributera kod kojeg se nalazi moj site, možete ga natjerati da obori moj site...ja ću naći četvrtog, petog, šestog itd. I ako nigdje ne budem mogao obratiti ću se mom prijatelju, velikom vođi cijelog korejskog naroda, Kim Jong-ilu, da mi on pomogne da ponovno uspostavim moj internet site. A njega nitko ne može natjerati pod bilo kakvim pritiscima da posluži kao instrument Haškog tribunala i da mi onda obori site. Tu je onda moj prijatelj Hugo Chavez. Imam ja prijatelja diljem svijeta. Onda moj prijatelj (Mahmoud) Ahmadinejad, i on bi mi mogao pomoći
“, izjavio je optuženi.



Šešelju se već sudi pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene od 1991. do 1994. godine protiv nesrpskog stanovništva na velikom području Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine u Srbiji.

Ovo je pak drugi put da se tereti za nepoštivanje suda nakon što je već pravomoćno osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog objavljivanja imena i drugih osobnih podataka o zaštićenim svjedocima, također u jednoj njegovoj knjizi.

Budući da se još riješava problem financiranja Šešeljeve obrane, jer se brani sam u svim postupcima, nakon izvođenja dokaza tužiteljstva suđenje će se zaustaviti dok Žalbeno vijeće suda ne odluči o sredstvima potrebnim za dovođenje svjedoka obrane.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG