Dostupni linkovi

Šešelj se izjasnio da nije kriv i zatražio godišnji


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Vođa srbijanskih radikala Vojislav Šešelj izjasnio se pred Haškim sudom da nije kriv za nepoštivanje suda zbog objavljivanja imena zaštićenih svjedoka, za što je optužen po treći put za redom.

„Ja sam danas spreman da se izjasnim o krivnji i već sad se izjašnjavam – da nisam kriv. A ujedno i osporavam pravo Haškog tribunala da vodi protiv mene kazneni postupak za nepoštivanje suda. Budući da se kazneni postupak za nepoštivanje suda inače ne može voditi protiv optuženog za najteža kaznena djela ni u anglosaksonskom ni u kontinentalnom pravnom sistemu", izjavio je optuženi koji se prethodno prestavio kao: doktor Vojislav Šešelj, profesor pravnog fakulteta i najveći neprijatelj Haškog tribunala.

Osim što se izjasnio da nije kriv, uz uobičajeno kritiziranje Haškog suda, Šešelj je zatražio godišnji odmor, odnosno privremeno puštanje na slobodu preko ljeta budući da se u pritvoru nalazi osam i pol godina.

Podsjetimo, u glavnom procesu mu se sudi zbog zapovjedne odgovornosti za zločine počinjenim od strane njegovih dobrovoljaca u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Sucima se ovom prilikom požalio što su generala Ratka Mladića preselili s njegovog kata ovaj tjedan.

„A motivi za donošenje te odluke jesu pretpostavke da je general Mladić družeći se sa mnom, igrajući intenzivno šah, pao pod moj utjecaj. Pa da sam ja utjecao na njega da on odbije sve advokate s liste Tribunala i da inzistira samo na svom starom advokatu na kojeg ima povjerenja iz Beograda Milošu Šaljiću i na profesoru Aleksandru Mezljajevu iz Moskve u kojeg isto ima apsolutno povjerenje. Njemu su pokušali da nametnu nekog Aleksandra Aleksića i neke druge ljude... Istina ja sam mu rekao: u nikoga sa spiska Tribunala ne možeš imati povjerenje“, požalio se Šešelj izjavivši da se zbog preseljenja Mladića osjeća frustriran.



Nakon što su se riješili tehnički detalji oko čitanja optužnice, za koju je optuženi tražio da se cijela pročita, te utvrđivanja da će se Šešelj i u ovom, četvrtom po redu suđenju braniti sam, sudsko vijeće se povuklo kako bi zakazalo početak procesa u dogledno vrijeme.

Šešelj je inače tijekom pojavljivanja pred sucima izjavio kako planira da ga se zbog nepoštivanja suda procesuira i dalje, sve ukupno 7 puta.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG