Dostupni linkovi

Šešelj osuđen na 18 mjeseci zatvora


Srpski ultra'nacionalistički lider Vojislav Šešelj tokom suđenja u hagu, 06. mart 2009.
Srpski ultra'nacionalistički lider Vojislav Šešelj tokom suđenja u hagu, 06. mart 2009.
Lider srbijanskih radikala Vojislav Šešelj proglašen je krivim za nepoštivanje Haškog suda zbog objavljivanja imena zaštićenih svjedoka iz svog glavnog procesa za zločine počinjene od strane dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta.

Suci su uporno objavljivanje imena zaštićenih svjedoka ocijenili grubim kršenjem zaštitnih mjera i ometanjem međunarodne pravde.

Sudija O Ghon Kwon u Tribunalu u hagu na suđenju Vojislavu Šešelju, ICTY, 22. februar 2011.
Sudija O Ghon Kwon u Tribunalu u hagu na suđenju Vojislavu Šešelju, ICTY, 22. februar 2011.
Ovo je druga po redu presuda Šešelju za nepoštivanje suda. Ovaj put je osuđen na 18 mjeseci zatvora, kaznu koju će usporedno služiti s onom prvom od 15 mjeseci, obavijestio je predsjedavajući sudac O Gon Kwon čitajući obrazloženje presude.

"Prvo optuženi je potvrdio da je autor knjige. Drugo s obzirom na priložene dokaze Vijeće se uvjerilo da su u vrijeme kada je knjiga objavljena, za 10 od 11 svjedoka na snazi bile zaštitne mjere donesene odlukama ili nalozima Pretresnog vijeća u slučaju Šešelj", pročitao je Kwon.

Sudsko vijeće se uvjerilo da knjiga sadrži informacije pomoću kojih se može utvrditi identite svih 10 zaštićenih svjedoka.

Kaznu od 18 mjeseci zatvora sudsko vijeće je obrazložilo potrebom za odvraćanjem od takvog ponašanja te kako bi se poduzeli određeni koraci u svrhu spriječavanja takve prakse optuženog ili bilo koje druge osobe.

"Vijeće je također uzelo u obzir i povećan domet objavljenih podataka s obzirom na objavljivanje i distribuiranje knjige u elektronskom obliku. Kao i nepostojanje bilo kakvog kajanja kod optuženog. Vijeće je uz to uzelo u obzir posebno – nepovoljan utjecaj optuženog na povjerenje svjedoka u mogućnost Međunarodnog suda da garantira provođenje zaštitnih mjera", izjavio je sudac Kwon.

Tijekom cijelog čitanja presude Šešelj se smijao sucima. Na početku mu je sudac dozvolio da se obrati sudu, no odbio je bilo kakvo izjašnjavanje.

"Ni o vremenu neću više da se izjašnjavam", rekao je optuženi.



Podsjetimo, Šešeljev glavni haški proces zbog ratnih zločina nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj te Vojvodini između 1991.i 1994.godine i dalje traje.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG