Dostupni linkovi

Šešelju dvije godine zatvora zbog nepoštivanja suda


Vojislav Šešelj u sudnici Haškog suda
Vojislav Šešelj u sudnici Haškog suda
Vođa srbijanskih radikala Vojislav Šešelj osuđen je na dvije godine zatvora zbog nepoštivanja haškog suda jer je nastavio uporno odbijati da sa svoje internetske stranice ukloni povjerljive podatke s imenima zaštićenih svjedoka.

Iako je trebao svjedočiti Šešelj je odbio sudjelovati u procesu smatrajući kako su mu ugrožena procesna prava jer jedan od članova njegove Srpske radikalne stranke, Nemanja Šarović, nije imenovan na poziciju referenta za slučaj.

„Šešelj nema namjeru ukloniti knjigu sa spornim imenima zaštićenih svjedoka sa svoje internetske stranice“, zaključilo je sudsko vijeće koje je samo pokrenulo treći po redu postupak za nepoštivanje suda.

Predsjedavajući sudac švicarskog porijekla Stefan Treksel u obrazloženju presude je podsjetio kako je svrha kažnjavanja u tome kako bi se optuženi kao i ostali odvrate od takvog ometanja sprovođenja pravde, a budući da to Šešelju nije prvi put – to je uzeto kao otežavajuća okolnost.

„Optuženom je već u dvije prilike izrečena presuda za nepoštivanje suda. U oba slučaja osuđen je zbog objelodanjivanja povjerljivog materijala i dokaznih materijala povezanih sa zaštićenim svjedocima i to u dvije knjige koje su sporne u ovom slučaju. Vijeće je razmotrilo postoje li olakšavajuće okolnosti kao što je recimo nagovještaj kajanja, ali je zaključilo da ih nema“, pročitao je obrazloženje predsjedavajući.

Ipak sudac Treksel je istaknuo svoje izdvojeno mišljenje u vezi odmjeravanje dvogodišnje kazne zatvora koju će Šešelj služiti, kada postane pravomoćna, paralelno s ostalim kaznama koje je dobio ili pak očekuje.

„Ja bih bio skloniji znatno blažoj kazni“, rekao je Treksel.

Za nepoštivanje suda inače je propisana kazna zatvora do sedam godina ili novčana do 100.000 eura, ili pak kombinacija obiju. Pri izricanju presude suci ne daju riječ optuženom, ali im se Šešelj obratio i ovom prilikom – kada su ga zamolili da ustane.

„Vama da ustanem? Pa vi niste normalni. Vi ste belosvetski ološ, kako ja vama mogu da ustanem. Ja sam četnički vojvoda“, izjavio je Šešelj nakon čega ga je sudac zamolio da stane.

Podsjetimo, Šešelj je u prethodna dva procesa za nepoštivanje suda osuđen pravomoćno na 15 mjeseci zatvora, te nepravomoćno na 18, što će odslužiti zasebno u pritvoru dok čeka prvostupanjsku presudu iz glavnog suđenja koje je završeno prije 3 mjeseca.

U njemu se, podsjetimo, tereti po zapovjednoj odgovornosti za zločine dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Vojvodini.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG