Dostupni linkovi

Šešelj odbio svjedočiti, suđenje odgođeno


Vojislav Šešelj tokom suđenja 12. 06.
Na Haškom sudu počelo je treće po redu suđenje za nepoštivanje suda protiv vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja, zbog njegovog odbijanja da ukloni materijal s imenima zaštićenih svjedoka s njegove internetske stranice.

Predraspravna konferencija obilovala je svađom između optuženog i sudaca pa je na kraju suđenje odloženo za idući tjedan, makar se trebalo završiti za samo jedan dan. Odgoda se dogodila jer je, suprotno od najave, optuženi Šešelj odbio svjedočiti budući da mu suci nisu dozvolili da u procesu ima pravnog referenta.

Odmah na predraspravnoj konferenciji pred početak suđenja krenula je svađa između Šešelja i sudaca zbog odbijanja da u sudnici s optuženim bude, uz pravnog savjetnika Dejana Mirovića i referent za slučaj.

„Da. Vi o svemu odlučujete. Ali ima netko tko i vama sudi. Vi sudite meni, a vama sudi javnost. Pa ćemo vidjeti tko će bolje, a tko lošije proći u tom suđenju“, izjavio je sucima optuženi.

Suci su sami, bez tužiteljstva, pokrenuli treće suđenje za nepoštivanje suda zbog upornog odbijanja optuženog da ukloni povjerljivi materijal s imenima zaštićenih svjedoka. Zaključili su kako je slučaj jednostavan i da optuženom nije potrebno dodatno osoblje uz pravnog savjetnika Mirovića koji ga je trebao ispitati kao jedinog svjedoka na suđenju.

„Nismo ovdje da bi smo se svađali gospodine Šešelj. Vijeće je donijelo odluku i to je to. Još jednom Vam kažem – to je odluka ovog Vijeća i ta se odluka neće mijenjati“, izjavio je predsjedavajući sudac švicarskog porijekla Stefan Treksel (Trechsel).

„Kako Vi unaprijed znate da se ona neće mijenjati? Kakav ste Vi to sudac? Iz koje ste Vi to sudske prakse došli?“, nastavio se Šešelj oštro suprotstavljati stavu sudaca te je odbio svjedočiti, opetovano tražeći da u sudnici s njim bude i pravni referent za slučaj.

„Ja bih se pojavio na klupi za svjedoke. Ali bih se bojao u svakom trenutku da ćete me prevariti“, obrazložio je pak zašto inzistira na referentu.Nakon dvosatne svađe i nekoliko pauza za konzultaciju sudaca, odlučeno je da se suđenje nastavi idući ponedjeljak kako bi Šešelj dobio vremena i još jednu šansu da se predomisli i da iskaz kao jedini svjedok obrane.

Ukoliko se to ne dogodi suci će zaključiti suđenje i bez svjedočenja. Podsjetimo, u prethodna dva procesa za nepoštivanje suda Šešelj je osuđen na kazne od 15 i 18 mjeseci zatvora, a u pritvoru inače čeka prvostupanjsku presudu za zločine dobrovoljaca (Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta)u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Vojvodini.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG