Dostupni linkovi

Serwer: Amerikanci su spremni sjediti i čekati da se BiH osvijesti


Daniel Serwer
Daniel Serwer
Razgovarala: Amra Alirejsović, Glas Amerike

Daniel Serwer, iz Centra za transatlantske odnose pri univerzitetu Johns Hopkins u Washingtonu, kaže da se iz današnjeg izvještaja EU o napretku u Bosni jasno može izvući jedan zaključak.

"Institucijama u BiH je potrebna temeljita reforma. To je potrebno ne samo kako bi se implementiralo pristupanje uniji, već kako bi se i započeli pregovori o članstvu. Svako mi uvijek govori da EU ne insistira na ustavnim reformama u Bosni, ali ako pročitate taj izvještaj shvatićete da Unija možda ne insistira zvanično, ali stanovnicima BiH jasno govori da moraju promijeniti ustav ako žele ubrzati napredak ka EU. Mislim da je poruka apsolutno jasna da je potrebna temeljita reforma. U Sjedinjenim državama nema otpora takvoj promjeni, jer mi smo izmislili Dejton i bićemo sretni ako se on zamijeni nečim boljim. EU to neće uraditi u ime Bosanaca, i ja se sa tim slažem, to je pravi pristup. Po mom mišljenju, ono što Bosni danas nedostaje je uvjerenje građana da mogu očekivati pravdu i vladavinu zakona bez pretjerane zaštite grupnih prava, koja vode do isuviše kompliciranog mehanizma vlade", kaže Serwer.

S obzirom da EU nagovještava da nema nikakav novi instrument za pokretanje Bosne naprijed, Daniela Serwera smo upitali da li takav instrument možda imaju Sjedinjene države.

"Američke diplomate govore o reformi federacije. Mislim da je ona davno trebala biti reformirana, ali smatram da oni nemaju jasnu ideju o tome kako to uraditi. Mislim da Amerikanci jasno znaju da je trenutna struktura federacije pretjerana u smislu osoblja i birokracije, ali mislim da nemaju jasnu ideju u kojem pravcu da krenu. Da budem iskren, u ovom trenutku mi je teško opravdati ne samo federaciju, nego i cjelokupnu konfiguraciju države, koja je bizarna. Ona je jaka tamo gdje treba biti slaba, a slaba tamo gdje treba biti jaka. Ona je slaba u jedinstvenom pristupu određenim ciljevima kao što su obrazovanje, zdravstvena briga, osnovne građanske usluge, i vladavina zakona, a jaka je u birokraciji, što ne bi trebao biti slučaj. U jednu stvar ne sumnjam, a to je da kada Bosna konačno postane članica EU, moraće imati mnogo jači i ujedinjeniji pravni sistem. Mislim da su Amerikanci, osim inicijative po pitanju federacije, spremni sjediti i čekati da se Bosna osvijesti, a to bi moglo duže potrajati", kaže Daniel Serwer.

S obzirom da su na izborima najviše glasova osvojile gotovo iste stranke kao i prije 20 godina, gospodin Serwer smatra da ipak postoji jedna bitna razlika.

"Postoji sadržajna razlika - BiH se prije 20 godina nalazila na pragu između komunizma i nečeg drugog i ono što je dovelo do rata tada ne može dovesti do rata danas. Ali razočaravajuće je vidjeti povratak nacionalizma koji u Bosni nikada nije doveo do rezultata i koji je dio vlasti gotovo cijelo vrijeme od rata naovamo. No mogu reći da je održavanje uspješnih izbora samo po sebi vrijedno pohvale, ali ovi rezultati nagovještavaju vjerovatnoću da će nacionalističke stranke također dobro proći i na državnim izborima. To ne vidim kao korak naprijed, ali nisam iznenađen, jer Bosna nije poduzela mnogo koraka naprijed posljednjih godina, tačnije od 2006 i poraza aprilskog paketa", kaže Daniel Serwer, i nastavlja:

"Tužna je činjenica, a to je očigledno iz izvještaja EU o napretku u Bosni, da su bh. institucije loše oformljene za članstvo u EU. One čak ne mogu ni započeti pregovore o članstvu. I bez njihove reforme ne vidim kako se može krenuti naprijed. Stanovnici BiH moraju jasno iskazati da žele da se nešto promijeni i glasati za nekoga ko će nešto po tom pitanju učiniti. Ne očekujem da će nacionalističke stranke prevazići taj izazov, a ako to uspiju učiniti, biću veoma sretan. Uvijek postoji nova šansa na sljedećim izborima."

VIDEO: Intervju sa Danielom Serwerom

XS
SM
MD
LG