Dostupni linkovi

Bulajić tuži Hrvatsku televiziju zbog serije o Titu


Poznati filmski redatelj Veljko Bulajić zatražio je sudsku zabranu daljeg emitiranja TV serije „Josip Broz Tito“ filmskog redatelja Antuna Vrdoljaka, zbog nedopuštenog i neovlaštenog korištenja materijala iz njegove preko 30 godina stare serije „Titovi memoari“. Vrdoljakova serija doživjela je ozbiljne znanstvene kritike, a iz tjedna u tjedan rapidno joj pada gledanost.

Insert iz "Titovih memoara" Veljka Bulajića:


Jedan od najskupljih televizijskih projekata posljednjih desetak godina, serija Antuna Vrdoljaka „Josip Broz Tito“, koja se već nekoliko tjedana prikazuje u elitnom terminu na Hrvatskoj televiziji ispala je – mućak! Za RSE govori filmski i televizijski kritičar Nenad Polimac:

„Na kraju je ispalo nešto što je zapravo najobičnija kompilacija i u čemu je glavni materijal - dakle ne neki ekskluzivni i neviđeni dokumentarni materijal iz ruskih tajnih arhiva, nema tu ni interviewa sa velikim stranim državnicima što oni misle o Titu – zapravo Bulajićeva serija „Titovi memoari“."


Radi se o materijalima iz serije u četiri nastavka, koju je Veljko Bulajić snimio krajem sedamdesetih godina u formi duljeg intervjua sa pokojnim jugoslavenskim predsjednikom. „Način kako je Vrdoljak preuzeo i koristi materijal iz moje serije je nešto nečuveno i jedinstveno u našem filmskom životu,“ kazao je za RSE Veljko Bulajić, obrazlažući zašto je preko odvjetnika zatražio sudsku zabranu daljeg prikazivanja Vrdoljakove serije, dok se ne riješi pitanje autorskih prava i nedopuštenog i neovlaštenog korištenja Bulajićevih snimki:

„Tim prije, što je dan prije prikazivanja na HTV-u serije koja se snima tri godine k meni došao producent Andrija Vrdoljak s prijedlogom da dam suglasnost da se materijali iz moje serije koriste i da se dogovorimo koliku financijsku odštetu ja za to zahtijevam. Naravna stvar, ja to nisam odobrio, jer nisam znao koja je minutaža u pitanju, koje scene, u kojem kontekstu... Ja sam jednostavno to odbio i o tome ih pismeno obavijestio.“

Milijun eura

Na Hrvatskoj televiziji koja je investirala milijun eura u projekt koji je trebao imati ekskluzivne interviewe sa Jimmyjem Carterom i Margaret Thatcher o Titovoj povijesnoj ulozi, a umjesto toga su glavni sugovornici hrvatski povjesničar Ivo Banac i srpski publicist Pero Simić, za sada ništa ne znaju o Bulajićevom traženju sudske zabrane. Glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić kaže kako će oni poštivati svaku sudsku odluku, ali da je ugovor jasan:

„Hrvatska radio-televizija kao koproducent projekta prenijela je brigu o svim pravima na izvršnog producenta, a to je 'Mediteran-film.' Mi smatramo da iz ugovora proizlazi da je izvršni producent taj koji treba riješiti eventualne nesuglasice oko autorskih prava, angažmana glumaca ili bilo čega drugog vezanog uz izradu te igrano-dokumentarne serije."

Iz producentske kuće „Mediteran film“ Vrdoljakovog sina Andrije, koja je producirala ovu seriju, poručuju da imaju Bulajićevu pismenu suglasnost za korištenje njegovih materijala, na što Bulajić odgovara da je to jednostavno – izmišljotina! U srijedu smo pokušavali doći do njih da nam objasne kuda je otišlo milijun eura televizijskog novca, i još pola tog iznosa koliko su za snimanje serije dobili od države i grada Zagreba, ali bez uspjeha.

Izuzetno visoka gledanost prvih epizoda Vrdoljakove serije pokazala je da je on dobro pogodio „tržišnu nišu“ i da je Tito roba koja se i dalje traži i dobro prodaje, ali rapidni pad gledanosti i ozbiljne kritike na račun faktografskih pogrešaka u seriji pokazuju također da je ovoga puta – promašio. Polimac podsjeća na primjer susjeda:

„Ja bih rekao da je ono što su Srbi radili o toj temi – i ona serija 'Robna kuća' u kojoj se dvije epizode bave Titovom smrću, sahranom i sve oko toga, i ona serija Miće Miloševića 'Crveno i crno' – ne kažem da su to neke velike stvari, ali tu se vidi da je pošteno napravljen posao. Ova Vrdoljakova serija „Tito“ nije pošteno napravljen posao, i tu je glavni problem!“


Insert iz serije "Josip Broz Tito", Antuna Vrdoljaka. Donedavni hrvatski predsjednik, a sada počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Stipe Mesić, oštro je osudio prikazivanje ove serije, sa beogradskim publicistom Perom Simićem kao glavnim komentatorom:


XS
SM
MD
LG