Dostupni linkovi

Za 24 sata Podgoricu i okolinu je uzdrmala serija slabijih zemljotresa, a zasad šest su se dogodili na praktično identičnom području u okolini Podhuma, šest kilometara jugoistočno od Dinoše u blizini granice sa Albanijom u zoni kanjona rijeke Cijevne.

Kako je za naš radio saopštio direktor Seizmološkog zavoda Branislav Glavatović, radi se o zoni tektonskog rova koji se proteže kroz Zetsko bjelopavlićku ravnicu, prema Nikšiću i granici sa Bosnom i Hercegovinom. Treba očekivati još nekoliko zemljotresa slične manje snage, a statistička analiza kaže da ne bi trebalo da bude jačih potresa, kaže Glavatović.

„Najsnažniji u toj seriji, odnosno identični su bili onaj od noćas u dva sata iza ponoći i prije toga u popodnevnim satima sa magnitudom od 3,9 stepeni Rihterove skale. Ta zona Podhuma je kroz istoriju bila poznata, ali ne po ekstremnim velikim zemljotresima nego kroz zemljotrese relativo umjerene snage magnitude do 5,6 jedinica", rekao je Glavatović.

"Upravo na istom mjestu smo imali zemljotres 2010. godine sa magnitudom 4,5 jedinica Rihterove skale, a 1961. godine imali smo zemljotres magnitude 5 jedinica Rihterove skale. Dakle znatno snažniji od ovih koji se upravo događaju", naveo je Glavatović.

To žarište je, prema njegovim riječima, vezano za veliku tektonsku zonu, tektonski rov koji se proteže kroz Zetsko-bjelopavlićku ravnicu, dakle idući od Podgorice prema Danilovgradu, Nikšiću i dalje ka granici sa Bosnom i Hercegovinom.

"Tokom istorije, kao što rekoh, taj prostor je više puta generisao zemljotrese, slične čak i znatno veče snage do magnitude 5,5 Rihtera. To je otprilike gornja granica te seizmogene zone. Dakle, treba očekivati da u narednom periodu takođe imamo žarišta ili nekoliko zemljotresa slične snage, ali za očekivati je prema statističkoj analizi dosadašnje aktivnosti tog prostora i okruženja – da ne bi trebalo da bude neke značajnije manifestacije“, kaže Glavatović.

Kako građani Podgorice reaguju na seriju zemljotresa u posljednja 24 sata, poslušajte u anketi koju je uradila Lela Šćepanović:

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

  • 16x9 Image

    Lela Šćepanović

    U radio novinarstvu od studentskih dana 1997. Sarađivala sa brojnim radio i TV redakcijama, ali se najduže zadržala, šesnaest godina, u redakciji crnogorskog Montena radija. Za Radio Slobodna Evropa, kao dopisnica iz Nikšića, radi od 2008. godine. Od januara 2014. radi u birou RSE u Podgorici.

XS
SM
MD
LG