Dostupni linkovi

Serija o Tinu – prva poratna suradnja HTV i RTS


Tin Ujević
Tin Ujević

Punom parom radi se na seriji Hrvatske radio-televizije „Tin – 30 godina putovanja“ o životu i radu jednog od najvećih hrvatskih pjesnika Tina Ujevića. Prvi puta nakon rata projekt se ostvaruje u koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije,kao i sa Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, jer će se dio serije snimati i u Sarajevu, gdje je Tin također boravio.

Plan su četiri igrano-dokumentarne epizode od po 50 minuta po scenariju Jasena Boke, Lade Martinac Kralj i Davora Žmegača. Serijal „Tin – 30 godina putovanja“ će do kraja godine biti snimljen i potpuno dovršen, a potom slijedi postprodukcija i početak prikazivanja.

„Završili smo zagrebački dio snimanja. Ostali su nam za snimiti još Split, Vrgorac, Imotski, Sarajevo, Beograd i Pariz. Kako se radi o zaista velikom i značajnom projektu, potražili smo i partnere, jer je to ipak tema koja je – čini mi se – zanimljiva svima. Kako je u Beogradu predviđeno jedno 15 dana snimanja, potražili smo normalno pomoć u tehnici i produkciji od Radio-televizije Srbije“, rekla je voditeljica produkcije na Hrvatskoj radio-televiziji Jasmina Božinovski Živalj.

Suradnja se temelji na sporazumu dvaju javnih servisa potpisanom u Beogradu 9. prosinca prošle godine, u toku je već nekoliko aktivnih poslovno-produkcijskih ili koprodukcijskih ugovora, a serija o Tinu najvažniji je među tim projektima. RTS će u njemu sudjelovati ustupanjem arhivskog materijala i tehničko-produkcijskim uslugama HRT-u tijekom snimanja u Beogradu. „Sporazum je pravni osnov, ali i poticaj,“ kaže gospođa Božinovski Živalj.

Jasmina Božinovski Živalj
Jasmina Božinovski Živalj

„To je poticaj, gdje se sa naše strane ponudila tema koja i njima može biti zanimljiva, jer je Tin 10 godina života proveo u Beogradu, i to 10 vrlo aktivnih godina i u kreativnom i u političkom smislu.“

Kako će se dio serije snimati i u Sarajevu, gdje je Tin također dulje vrijeme živio, dogovorena je suradnja i sa Radio-televizijom Bosne i Hercegovine.

Redatelji i jedan od troje scenarista Davor Žmegač pojašnjava za naš radio kako se pokušalo obuhvatiti cijeli Tinov život koji je vrlo bogat. „Zato je trebalo pronaći neki ključ, jer niti iz koncepcijskih niti iz financijskih razloga nije oportuno ići u jako vjerne rekonstrukcije svih njegovih životnih točaka,“ kaže Žmegač.

„Međutim, upravo zato pokušali smo ga interpretirati, dakle pronaći naše razumijevanje Tina i nekako ga pokušati približiti današnjem, pa možda i mladom gledatelju koji možda ima samo školsko znanje o Tinu Ujeviću – učiniti im ga zanimljivim i atraktivnim.“

Obuhvaćene su sve faze Tinova života, kaže Žmegač – od političkog aktivizma do kraja Prvog svjetskog rata i njegovog razočaranja u tu jugoslavensku ideju, pa onda potpunog odmaka i puta u boemstvo, seljenja od Zagreba preko Beograda, Sarajeva i Pariza natrag u Zagreb, pa život u vrijeme NDH, njegova proskribiranost od strane režima nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata, pa do posljednjih godina života kada je opet mogao objavljivati.

„I zato, nismo oblikovali igrane scene prema najvećoj relevantnosti, nego prema tome što će nam – a na pozadini tih relevantnih zbivanja – Tina najplastičnije opisati i objasniti.“

Igor Kovač
Igor Kovač

Mladog Tina glumi zagrebački glumac Igor Kovač koji kaže kako je u kreiranju svoje uloge imao veliku slobodu, jer- osim nešto zabilješki - mi danas ne znamo kako je mladi Tin izgledao i zvučao.

„Mogao sam ga izmaštati kako sam htio, tako da je meni bilo vrlo zahvalno i imao sam jednu veliku slobodu kreirati taj lik.“

Na pitanje da li je zadovoljan, odgovara:

„Već sam bio u montaži, malo sam vidio kako to izgleda i stvarno sam zadovoljan. Još kad dođu offovi na to sve, na cijeli njegov lik takav kakav je bio – jako sam zadovoljan.“

Glumac Milan Pleština tumači lik odraslog Ujevića, i – kako kaže za naš radio – on ovaj projekt razumije kao jednu mini-seriju iz poetskog rakursa.

„Znači, negdje je nešto u cijeloj priči malo na neki način 'pomaknuto', tako da naravno da je zahtjevno, naravno da je zanimljivo. Nisam siguran da li bi mi bilo teže u ovom slučaju, ili da je to neka predvidljiva, linearna, realističko-naturalistička priča o njegovom životu, što u ovom slučaju nije.“

XS
SM
MD
LG