Dostupni linkovi

Barbarez za RSE: Imaćemo još uspjeha


Sergej Barbarez
U goste sam pozvao čovjeka koji je bio u središtu interesovanja posljednjih dana, proslavljenog reprezentativca, Sergeja Barbareza, do samog kraja više nego ozbiljnog kandidata za selektora fudbalske reprezentacije.

Na kraju je izabran Safet Sušić, kome svi moramo poželjeti sreću. Barbarez je pak dobio visoko priznanje za nemjerljiv doprinos bosansko-hercegovačkom sportu, posve zasluženo, pa zato zaslužuje čestitke svih ovdašnjih sportskih radnika, mada mu izgleda u fudbalskom vrhu nisu oprostili što im je onomad rekao ono što su više nego zaslužili.

RSE: Čestitke za priznanje.

Barbarez:
Hvala lijepo.

RSE: Nisam stručnjak, nisam čak ni sportski novinar, ali ću si dopustiti da kažem kako je ovo priznanje u pravim rukama jer mi se čini da je generacija, kojoj si ti bio lider, utabala ove kasnije staze uspjeha.

Barbarez: Sigurno je veliko priznanje za mene dobiti ovako nešto, na tako nekoj manifestaciji. Sigurno da je ta moja generacija, ti igrači koji su sa mnom pravili početak puta bosansko-hercegovačkog fudbala, bila vrlo važna i da smo ponosni što smo igrali tih godina. Sada ovi momci s pravom nastavljaju taj put i šire ga.

RSE: Kako se tebi doima 2009. godina? Cijeniš li da je to vrh koji će biti teško dostići?

Barbarez:
Ma ne, ova generacija je tek napravila prvi korak. Vidi se kolike kvalitete oni posjeduju. Prvi pečat smo ostavili, ne samo kod nas, nego i u Evropi, sa ovim kvalifikacijama. Ako bude normalnog, koncentrisanog i profesionalnog rada, tu će se moći mnogo dobroga napraviti.

RSE: Šta je po tvom stanovištu presudilo - da li dovođenje Ćire Blaževića, ili nevjerovatna najezda kvaliteta kod novih nosilaca?

Barbarez: Ovi momci su odjednom dobili šansu, a svoje kvalitete su potvrdili po svojim klubovima, što je najvažnije. Svaki je u svom klubu regularni igrač, što prije nije bio slučaj, a to je veći kvalitet. Svako igra svoju ulogu - i trener i okruženje igraju svoju ulogu i svi imaju svoju zaslugu za taj uspjeh.

RSE: Uz kvalitet, tu je i sklop sretnih okolnosti.

Barbarez: Normalno, da nije tako onda trener ne bi trebao i igrači bi vodili igru, ali sve to igra ulogu.

RSE: Vidiš li mogućnost odlaska na završnicu narednog Evropskog prvenstva?

Barbarez:
Uz određen korekture, ideje, određene igrače, određeni stručni štab, ništa to nije nemoguće.

RSE: Hoćeš li surađivati sa budućom selektorom?

Barbarez:
Nemam u tome plana B. Mi danima ovdje pričamo o jednoj poziciji, o jednom poslu, o jednoj viziji. Na to se koncentrišem i sva moja snaga i vjera ka tome je upućena. Ostale stvari su medijski ubačene u čitavu priču gdje mene nema.

RSE: U svakom slučaju si odlučan ostati u bosansko-hercegovačkom fudbalu, unatoč velikim obavezama u HSVO.

Barbarez: Uvijek sam bio u njemu, tu se osjećam vrlo dobro i želim nešto uraditi. Na Zapadu se čovjek nauči nekim stvarima, da ne treba dugo da bude u stvarima koje bi se trebale promijeniti. Čovjek može u životu promijeniti neki stav, ali o tome ne trebamo sada pričati.
XS
SM
MD
LG