Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Optimizam i nakon Bramercove posete


Serž Bramerc je boravio u Beogradu nekoliko puta od kad je preuzeo funkciju glavnog haškog tužioca.

Dvodnevna poseta glavnog tužioca Haškog tribinala Serža Bramerca Srbiji okončana je stavom da više niko ne dovodi u pitanje iskrene namere Srbije da u potpunosti ispuni obaveze prema tom sudu. Na čemu se zasniva optimizam nadležnih u Beogradu da će hapšenje preostale dvojice begunaca biti okončano do kraja godine?

Srbija je glavnom tužiocu Seržu Bramercu pružila jasan dokaz da su njeni nadležni organi u potpunosti posvećeni završetku saradnje, odnosno, hapšenju preostale dvojice haških begunaca Mladića i Hadžića, ističe predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić:
Ono što je rečeno Bramercu ne može biti rečeno javnosti, jer to bi značilo da govorimo i Mladiću i Hadžiću.


"Ono što je rečeno Bramercu ne može biti rečeno javnosti, jer to bi značilo da govorimo i Mladiću i Hadžiću. U svakom slučaju, ja sam uveren da je Bramerc siguran da su ove operativne aktivnosti najiskrenije usmerene na to da se oni lociraju, uhapse i izruče Tribunalu. Rok za to ne mogu da predvidim, više puta sam govorio da očekujem da će sav ovaj trud dati rezultat do kraja godine."

Bramerc je pohvalio efikasnost nadležnih organa, naročito u oblasti dostavljanja neophodnih dokumenata i podataka, kao i pristupa arhivama, saopšteno je iz Vlade Srbije. Jedna od zamerki glavnog tužioca Tribunala bila je reakcija srpske javnosti na presudu Veselinu Šljivančaninu. Međutim, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa tribunalom je oprezan u davanju ocene kakav bi mogao biti izveštaj glavnog tužioca pred Savetom bezbednosti:
Siguran sam da ni Holandija to ne dovodi više u pitanje, ali Holandija iz svojih unutrašnje-političkih razloga ne može da promeni svoj tvrdi stav o deblokadi evropskog puta Srbije.


"Ne mogu da predvidim kakav će biti njegov izveštaj. Nadam se da će on biti objektivan i realan kakav je, uostalom, bio i njegov poslednji izveštaj koji je u decembru podnet Savetu bezbednosti, ali u svakom slučaju uveren sam da je Bramerc siguran da su ove operativne aktivnosti najiskrenije usmerene da se oni lociraju, uhapse i izruče Tribunalu - na kraju krajeva, to više niko ne dovodi u pitanje. Siguran sam da ni Holandija to ne dovodi više u pitanje, ali Holandija iz svojih unutrašnje-političkih razloga ne može da promeni svoj tvrdi stav o deblokadi evropskog puta Srbije. Prema tome, niko u tužilaštvu, niko u međunarodnoj zajednici ne dovodi u pitanje iskrenost naših namera, ali smo takođe svesni da bez izručenja Mladića i Hadžića naš put ka Evropskoj uniji teško da će biti deblokiran. To je naprosto naša realnost."

Procenjuje se da svoj optimizam o hapšenju preostale dvojice begunaca ministar Ljajić zasniva na podacima i koordinaciji civilne i vojne službe bezbednosti, kaže Zoran Dragišić, profesor Fakulteta za bezbednost:

Zoran Dragišić

"Ja se iskreno nadam da je optimizam ministra Ljajića opravdan, dakle, da je on baziran na informacijama koje se dobijaju od Bezbednosne informativne agencije, od Vojno bezbednosne agencije i od policije, pogotovo što Ljajić nije baš čovek koji se mnogo razmeće nekakvim obećanjima. Naravno, uvek treba Bramerca, kao i pre toga Karlu del Ponte, ispratiti iz Beograda s nekim dobrim vestima i s nekim optimizmom, jer od njihovih izveštaja mnogo zavise drugi poslovi koje Srbija obavlja u međunarodnoj zajednici."


Sasvim je očekivano i nemoguće dopreti do bilo kakvog argumenta koji bi u ovom trenutku potkrepili Ljajićev optimizam, koji deli i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević. Taj optimizam on temelji na činjenici upućenosti u rad svih službi bezbednosti:

Vladimir Vukčević

"Naravno, ti podaci predstavljaju najstrože čuvanu tajnu i, svakako, javnost neće biti upoznata s njima,što na kraju krajeva za javnost nije ni važno. Dakle, za javnost je jedino bitno da bude obaveštena kad preostala dva haška optuženika budu uhapšena. Ja se iskreno nadam, kao i ministar Ljajić, da će se to dogoditi brzo."

Bramerc je krajem marta takođe posetio Beograd. U odnosima Beograda i Haga jedino sporno pitanje i dalje je hvatanje i izručenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG