Dostupni linkovi

Ko je kriv?


Beograd, neredi 21. februara
Beograd, neredi 21. februara

To što u trenutku kada su huligani napali ambasadu SAD u centru Begrada ispred nje nije bio niti jedan policajac, za mnoge je pouzdan signal da je divljanje mase u Beogradu, bar delimično, deo osmišljenog političkog scenarija.

To što u trenutku kada su huligani napali ambasadu SAD u centru Begrada ispred nje nije bio niti jedan policajac, a radi se o jednom od inače najobezbeđenijih objekata, za mnoge je pouzdan signal da je divljanje mase u četvrtak u Beogradu, barem delimično, samo deo ranije osmišljenog političkog scenarija.

Nakon noći u kojoj su pod parolom “Kosovo je Srbija” hiljade učesnika, prethodno mirnog mitinga protiv nezavinosti Kosova, demolirale centar Beograda, razbijajući i paleći ambasade, strane kompanije i na kraju pustošeći prodavnice,
Beograđani kažu:
"Tragedija."
"Bruka, najveća bruka."
"Ne bih krivio stranke, treba videti šta je sa našom omladinom. Pitanje je da li su organizovani od strane nekih stranih službi itd."
"Posledica nemaštine."
"Šta da kažem, ostao sam bez teksta. Polomiše grad bez ikakvog razloga."
A više od pola sata trebalo je policiji i vatrogascima da se pojave u ulici Kneza Miloša gde je skoncentrisan veliki broj ambasada, od koji su na udaru huligana bile najviše američka, a nešto manje i Hrvatska:
"Pali, bre..!"
"Pali!"
"Ubi, zakolji, da Šiptar ne postoji!"
Iako se nakon žestokog napada na ambasadu SAD u nedelju, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, i još jednog pokušaja sutradan, moglo pretpostaviti da će deo mase od preko 100 hiljada ljudi sa mirnog protesta ponovo krenuti na ovaj objekat, hiljade demonstanata je nesmetano krenulo niz ulicu Kneza Miloša. Policije ne samo da nije bilo na ulazu u zonu sa ambasadama, nego ni ispred ovih objekata, pre svega američke i hrvatske ambasade koje su bilo pojačano čuvane od nedelje, a američka i ranije. Upravo ta činjenica otvara mnoga pitanja scenarija završnice mitinga. No, svejedno kako i zašto je došlo do slobodnog pristupa ambasadama i nepravovremenog reagovanja, za Amerikance Vlada Srbije snosi glavnu odgovornost. Rajan Haris, ataše za štampu američke ambasade za RFE:
“Vlada Srbije je odgovorna za sigurnost i bezbednost ambasade i njenih službenika i očekujemo da prihvate svoju odgovornost.”
No, koliko god bilo zaprepašćujuće nasilje od četvrtka u noć ništa manje nisu ni pojedina obrazloženja. Tako da iako je sam premijer Vojislav Koštunica, oglasivši se tek dvanaest sati po prestanku žestokih sukoba policije i huligana, saopštio da nasilje i rušenje najdirektnije nanose štetu u borbi za očuvanje državnih i nacionalnih interesa, portparol njegove Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović ipak poručuje:
"Svako normalan je protiv i osuđuje rušenje svojih gradova, ali svako normalan zna da je to rušenje proizvedeno nečuvenim nasiljem koje nad Srbijom sprovode svetski moćnici."
Radikali su čak krivce za nasilje videli u medijima. Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS:
"Jasno je bilo, posle svakodnevnih provokacija mnogih televizija i mnogih političara koji su za nezavisno Kosovo, da će biti teško obuzdati emocije kod dela ljudi."
Međutim, lider opozicione Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović direktno za nasilje optužuje one koji su mlade ljude doveli u poziciju da ruše i pljačkaju:
"Tu pre svega mislim na taj neverovatni triumvirat Tadića, Koštunice i Nikolića koji su, svaki na svoj način, pobegli od odgovornosti – neko u Rumuniju, neko u tišinu, a neko optužujući medije."
A svakako da nije bez uticaja na ponovljeni napad i relativizovanje onih od nedelje. Uz deklarativnu osudu nasilja Tomislav Nikolić, šef radikala, je za skupštinskom govornicom grdio medije što partiote nazivaju huliganima, ministar za Kosovo Slobodan Samardžić je objašnjavao da ta šteta nije ništa u poređenju sa otimanjem Kosova, a najdalje je otišao ministar Velimir Ilić, i pored opaske novinara da iz takve njegove ocene proizilazi da sama Vlada podržava nasilje:
"Nama su stranci razbili državu, a mi smo njima nekoliko prozora na ambasadama. To je normalno i to moraju očekivati, da nauče šta je demokratija – i to razbijanje prozora je demokratija."
Zato sociolog kulture Ratko Božović kaže za naš program da mu se čini da postoji nevidljiva ruka koja vodi čitavu stvar:
"Nekome nije odgovaralo da se ambasade zaštite, da se i ta slika pošalje svetu. Držim, zaista, da se moramo suočiti sa neumerenošću i strašću političara koji podstiču strast ljudi."
No, pošto izgrednici nisu napadali i rušili samo ambasade i strane firme, nego i sve što se može opljačkati, pa je tako jedan od glavnih današnjih slogana: “Kosovo za patike” sociolog Ratko Božović kaže da je sada zanimljivo kako će se napraviti razlika između demonstranata i onih koji su najobičniji pljačkaši:
"Hoćemo li i njih označiti kao patriote!? Čini mi se da neko ovde želi povratak na staro, na vreme od pre 5. oktobra, jer se te ekstremne snage ujedinjuju, približavaju i suštinski udaraju na ono što je demokratska opcija i demokratski život u Srbiji."
XS
SM
MD
LG