Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šerbedžija: Pandur je bio jedan od najvećih koje smo imali


Tomaž Pandur

Istaknuti kazališni redatelj Tomaž Pandur preminuo je od srčanog udara tokom probe predstave 'Kralj Lear' Makedonskog narodnog teatra u Skopju. Imao je 52 godine.

Tomaž Pandur je režiju diplomirao u Ljubljani 1989, a posljednjih godina u Madridu je vodio svoju kazališnu grupu 'Pandur Theaters'.

Radio je na brojnim pozornicama diljem svijeta, Madrid, Berlin, Hambrug… “Kralja Leara” postavio je prošle godine u Ateni. “Richarda III” i “ Richarda II” u Slovenskom nacionalnom kazalištu u Ljubljani. Na Dubrovačkim ljetnim igrama 2012. režirao je “Medeju”. Na pozornicama u Beogradu, Zagreba, Rijeke, na Brijunima, postavljao je predstave koje su imale sjajan prijem kod publike. Sa kazalištem Ulysses je 2006. režirao "Tesla Electric Company", a godine 2013. u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost Laubi održao je i izložbu slika "Dječaci".

S vlastitim kazalištem Pandur Theatres napravio je i “Hazarski rječnik” po romanu Milorada Pavića 2002. u Sloveniji i Srbiji, te “Sto minuta” po prozi Dostojevskoga u Madridu. S predstavama Pandur je gostovao u mnogim zemljama - od Argentine, Kolumbije i Venezuele do Koreje, Rusije, Italije, Belgije i Danske, a dobio je i nagrade na mnogim festivalima, od MES-a u Sarajevu i BITEF-a u Beogradu do Ciudad de Méxica i Buenos Airesa.

Rade Šerbedžija
Rade Šerbedžija

Glumac Rade Šerbedžija za RSE je rekao da je šokiran viješću o smrti Tomaža Pandura, kao i svi oni koji su ga poznavali i s kojima je radio.

"Bio je božanstven režiser. Jedan od najvećih koji smo ikada imali. Bio je poseban, svjetski čovjek s kojim smo se ponosili. Ovo je jedna nepravedna i apsurdna smrt", kazao je Šerbedžija.

Prije nekoliko mjeseci Rade Šerbedžija se sastao sa Tomašom u Madridu. Spremali su novi projekt za Brijune.

"Imao je niz ideja i silnu energiju“, rekao je Šerbedžija.

"Počivaj u miru, slatki kazališni prinče“, napisala je zagrebačka redateljica Snježana Banović na svom Facebooku.

Pandur je bio kultni redatelj koji je pomicao kazališne granice, a svojim redateljskim rukopisom učino je teatar važnim mjestom suvremenih zbivanja.

Nije se libio izazova, a 2003. u HNK u Rijeci gostuje na poziv tadašnje intendantice Mani Gotovac i postavlja "Karolinu Riječku“ u kojoj je naslovnu ulogu igrala Severina.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG