Dostupni linkovi

Šerbedžija: Pandur je bio jedan od najvećih koje smo imali


Tomaž Pandur
Tomaž Pandur

Istaknuti kazališni redatelj Tomaž Pandur preminuo je od srčanog udara tokom probe predstave 'Kralj Lear' Makedonskog narodnog teatra u Skopju. Imao je 52 godine.

Tomaž Pandur je režiju diplomirao u Ljubljani 1989, a posljednjih godina u Madridu je vodio svoju kazališnu grupu 'Pandur Theaters'.

Radio je na brojnim pozornicama diljem svijeta, Madrid, Berlin, Hambrug… “Kralja Leara” postavio je prošle godine u Ateni. “Richarda III” i “ Richarda II” u Slovenskom nacionalnom kazalištu u Ljubljani. Na Dubrovačkim ljetnim igrama 2012. režirao je “Medeju”. Na pozornicama u Beogradu, Zagreba, Rijeke, na Brijunima, postavljao je predstave koje su imale sjajan prijem kod publike. Sa kazalištem Ulysses je 2006. režirao "Tesla Electric Company", a godine 2013. u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost Laubi održao je i izložbu slika "Dječaci".

S vlastitim kazalištem Pandur Theatres napravio je i “Hazarski rječnik” po romanu Milorada Pavića 2002. u Sloveniji i Srbiji, te “Sto minuta” po prozi Dostojevskoga u Madridu. S predstavama Pandur je gostovao u mnogim zemljama - od Argentine, Kolumbije i Venezuele do Koreje, Rusije, Italije, Belgije i Danske, a dobio je i nagrade na mnogim festivalima, od MES-a u Sarajevu i BITEF-a u Beogradu do Ciudad de Méxica i Buenos Airesa.

Rade Šerbedžija
Rade Šerbedžija

Glumac Rade Šerbedžija za RSE je rekao da je šokiran viješću o smrti Tomaža Pandura, kao i svi oni koji su ga poznavali i s kojima je radio.

"Bio je božanstven režiser. Jedan od najvećih koji smo ikada imali. Bio je poseban, svjetski čovjek s kojim smo se ponosili. Ovo je jedna nepravedna i apsurdna smrt", kazao je Šerbedžija.

Prije nekoliko mjeseci Rade Šerbedžija se sastao sa Tomašom u Madridu. Spremali su novi projekt za Brijune.

"Imao je niz ideja i silnu energiju“, rekao je Šerbedžija.

"Počivaj u miru, slatki kazališni prinče“, napisala je zagrebačka redateljica Snježana Banović na svom Facebooku.

Pandur je bio kultni redatelj koji je pomicao kazališne granice, a svojim redateljskim rukopisom učino je teatar važnim mjestom suvremenih zbivanja.

Nije se libio izazova, a 2003. u HNK u Rijeci gostuje na poziv tadašnje intendantice Mani Gotovac i postavlja "Karolinu Riječku“ u kojoj je naslovnu ulogu igrala Severina.

XS
SM
MD
LG