Dostupni linkovi

Izneverena obećanja: Seobe partijskih kadrova u Srbiji


Oguljeni predizborni plakati u Beogradu
Oguljeni predizborni plakati u Beogradu
Šta je ostalo od jednog od ključnih obećanja iz izborne kampanje u Srbiji – departizaciji? Po prvim potezima nove vlasti, izgleda – ama baš ništa. Promešali su partijske karte i, izuzev malih izuzetaka, postavljaju svoje ljude a smenjuju “njihove”. Najburnije reakcije su izazvali prvi potezi-visoki partijski zvaničnici na čelu Narodne banke i Bezbednosne agencije.

Princip partizacije nije, međutim, prekršen ni prilikom najnovijih postavljenja na nešto niža činovnička mesta, u ministarstvima. Da li su, barem, birali najsposobnije među svojima, zasad je i to teško potvrditi. Doduše, najprimamljiviji plen, javna preduzeća i agencije, tek treba da dođu na red.

Desilo se da jedan od razrešenih nije ćutke podneo svoju smenu, već najavio tužbu a u izjavi za naš Radio obećao da će se prijaviti na konkurs na isto radno mesto i da će opet biti najbolji. Reč je o Dragutinu Radosavljeviću, direktoru Poreske uprave.

Nebojša Stefanović, predsednik Narodne skupštine iz SNS-a, za naš program brani odluku o smeni na vrhu Poreske uprave:

“Lično mislim da je Poreska uprava u proteklom periodu bila partijsko oruđe i da je svojim delovanjem naškodila privredi. Lično sam video stanje u kome se nalazi naša privreda i video sam kakve su privrednici imali problema u komunkaciji sa Poreskom upravom, tako da ne delim njegovo mišljenje u tom smislu. Ali, naravno, dozvoljavam da ima pravo na svoje mišljenje i na sudsku zaštitu, ako smatra da bilo šta nije učinjeno u skladu sa zakonom.“

Smenjenog direktora Poreske uprave Dragutina Radosavljevića ministar Mlađan Dinkić optužio je da je partijski kadar, a on mu u izjavi za naš program odgovara:

“Poreska uprava je imala u protekle četiri godine naplatu 100 odsto. Pročitajte šta o njenom radu kažu MMF, Svetska banka Ja sam član Demokratske stranke 22 godine. Ali sam i doktor pravnih nauka, doktorirao sam javne finansije. Ja sam se još 2006. godine, kada je bio prvi konkurs za dirketora Poreske uprave, javio i bio najbolji kandidat. I 2009., kada je ponovljen konkurs, ja sam se javio i bio najbolji. Neka Dinkić raspiše konkurs, ja ću se javiti i biti opet najbolji. Ja pozivam i njega, da se i on javi kao kandidat i da ukrstimo znanja iz poreske materije i javnih finansija.”

Departizacija nemoguća

Domaća štampa iznosi detalje iz biografija novopostavljenih državnih sekretara i drugih činovnika.U Minsitarstvu zdravlja, dva sekretara od tri su partijski kadrovi, u Ministarstvu finansija bivši ministar drugog ministarstva iz prethodne vlade vodi sa sobom bivšeg šefa kabineta, jedna partijska ličnost sada dobija treće mesto državnog sekretara seljenjem u treće minitarstvo...i tako redom.

Dva izbora se mogu izuzeti iz ove kombinatorike - Vera Mavrić, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, i Milan Pajević, direktor Kancelarije za evropske integracije, čiju stručnost i pored partijske prošlosti vezane za G 17 malo ko osporava.

Uglješa Mrdić, foto: pecat.co.rs
Uglješa Mrdić, foto: pecat.co.rs
Našu pažnju privukla je biografija porptarola Ministarstva pravde, bivšeg novinara esktremno desničarskog Radio Fokusa, autora tekstova u promiloševićevskom Pečatu i desničarskoj Novoj političkoj misli Uglješe Mrdića. Iz opusa ovog portparola ministarstva koje treba da brine za pravdu u zemlji Srbiji, izdvajamo deo teksta o prošlogodišnjoj poseti tadašnjeg ruskog premijera Vladimira Putina Beogradu:

“Opšti utisak je da je Srbija dugo čekala taj dan – 23. mart – posetu jednog od najvećih prijatelja srpskog naroda, koji je svojim postupcima, izjavama i iskrenom borbom za srpske interese pokazao daleko više nego čitava aktuelna srpska vlada zajedno....Jedan od najvećih utisaka Putinove posete je njegova bliskost sa srpskim narodom, što je pokazano i dokazano na zapadnoj tribini stadiona Crvene zvezde. Nije to važno na čijem stadionu je Putin bio, jer srpski narod u ovim trenucima ne treba da se deli na crveno-bele i crno-bele, već na one koji vole ili ne vole Srbiju.... U iskren odnos prema srpskom narodu od strane Putina uverio se lično potpisnik ovih redova, koji je uspeo da se na dva metra primakne ruskom premijeru.”

Šta je ostalo od načela departizacije, kad je očigledno da partijski kadrovi prethodne vlasti zamenjuju partijci novih izbornih pobednika? Nebojša Stefanović ipak tvrdi da se primenjuje princip departizacije.

“Dajte da prođe neko vreme, jer će građani suditi o onome šta se događa po rezultatima. Mogu da vam kažem da će se za sva direktorska mesta, za sve javne funckije raspisivati javni konkursi. Skupština će imati uvid u sve to i ponudiće građanima relevantne podatke o tome šta se događa u javnim preduzećima, šta u ministarstvima i ti ljudi će dolaziti pred poslanike koji će moći da im postave različita pitanja”, kaže Stefanović.

Đorđe Vuković iz Cesida kaže da je departizacija u sistemu partokratske demokratije nemoguća, barem u mandatu još nekoliko vlada:

“Nije to samo pogrdna stvar za postojeću vladajuću elitu. Ona nema nameru da promeni postojeći način ponašanja. Ona će samo nastaviti u obrascu koji je ovde postavljen ne samo u vreme višepartizma, već i mnogo ranije.”

Iako se predstavnici nove vlasti i dalje kunu u departizaciju, jedan od njih je bio iskren. Reč je o nepredvidivom populisti, lideru Jedinstevne Srbije Draganu Markoviću.

“Politička departizacija ne postoji i nikada nije postojala. To je nešto što se u izbornoj kampanji govori”, priznaje Marković.

Da narod nije naivan i da mu nije potrebno priznanje politčara, potvrđuju građani Kuršumlije u anketi našeg Miloša Ivanovića:


molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG