Dostupni linkovi

U SAD-u struktura korisnika Facebooka se u posljednje tri godine dramatično promijenila. Milioni tinejdžera napustili su mrežu, ali su je zato “zauzeli” stariji od 45 godina.

Glasine kruže odavno, ali sada postoje i zvanični podaci o tome da Facebook stari. Konzultantska firma iStrategylabs, koristeći neke od informacija oglašivača na Facebooku, došla je do podataka ko danas koristi ovu socijalnu mrežu, te kako se promijenila starosna dob.

Analiziran je period od januara 2011 do januara 2014.godine, u kojem je ukupan broj korisnika porastao za 36 miliona. Ali je u te tri godine među članovima Facebooka 3 miliona manje američkih tinejdžera (13 do 17 godina) nego ih je bilo u 2011 . U postocima taj pad iznosi više od 25 posto.

S ove društvene mreže takođe je otišlo 3,5 miliona mladih između 18 i 24 godine, ali je zato enorman rast starijih od 25, odnosno u starosnoj dobi između 35 i 55.

Pravi boom ostvaren je među seniorima, u grupi zvanoj 55 plus. U zadnje tri godine broj korisnika te starosne dobi porastao je za više od 80%.

Posebno je interesantna struktura ljudi koji “borave” na Facebooku, te interesovanja koja imaju. Podaci kažu da se od 2011. godine do danas broj roditelja povećao za 11 miliona, što je 39% više nego prije tri godine. Paralelno su djeca napustila ovu društvenu mrežu, više od 25 posto njih.

Među starijima koji su osvojili mrežu najviše je oženjenih, oko 35%. Što je brak stariji, to su oni prilježniji korisnici Facebooka. Uz to, duplo je više konzervativaca nego liberala.

Među mladima do 35 godina omjer je potpuno drugačiji. Oni koji nisu u vezi troše vrijeme na Facebooku, i njih je oko 43 posto. Nasuprot tome, svega 15% mladih koji imaju partnera, u bilo kom obliku ili statusu, koristi ovu mrežu.

Posebno je zanimljiva analiza oscilacija u usponima i padovima, kada je riječ o interesovanjima članova Facebook mreže. U odnosu na 2011.godinu tri puta je više onih koje zanima sex, a 71% manje onih koje zanimaju problemi ovisnosti. Najveći porast, od 5852% zabilježen je u oblasti muzike.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG