Dostupni linkovi

U požaru u bolnici u Senegalu umrlo 11 beba 


Prema riječima gradonačelnika požar je izazvan kratkim spojem, Tivaouane, Senegal 26. maj 2022.
Prema riječima gradonačelnika požar je izazvan kratkim spojem, Tivaouane, Senegal 26. maj 2022.

Jedanaest beba je poginulo u požaru u regionalnoj bolnici u gradu Tivaouane u Senegalu, potvrdio je predsjednik zemlje Macky Sall. Grad se nalazi oko 120 kilometara istočno od glavnog grada Dakara.

"Upravo sam s bolom i zaprepaštenjem saznao da je 11 novorođenčadi poginuo u požaru koji se dogodio na odjelu za neonatologiju bolnice Mame Abdou Aziz Sy Dabakh u Tivaouaneu", rekao je Sall na Twitteru.

"Njihovim majkama i njihovim obiteljima izražavam svoje najdublje suosjećanje", dodao je Sall, koji boravi u državnom posjetu Angoli.

Senegalski ministar zdravlja Abdoulaye Diouf Sarr rekao je na televiziji TFM da je "prema preliminarnoj istrazi požar izazvao kratki spoj".

Demba Diop Sy, gradonačelnik Tivaouanea, jednog od svetih gradova Senegala i transportnog centra, također je rekao za RFM radio da je požar izazvao kratki spoj i da se proširio za manje od pet minuta. Rekao je i da su dvije medicinske sestre pobjegle, ali da nisu mogle spasiti bebe u svojim inkubatorima.

Predsjednik Macky Sall proglasio je trodnevnu žalost širom zemlje. Kako navodi Reuters, već se postavljaju pitanja o stanju bolnica u zemlji u kojima je zabilježen niz smrtonosnih incidenata.

Stručnjaci za javno zdravstvo upozorili su da su mnoge afričke bolnice koje nemaju dovoljno sredstava i osoblja, preopterećene van svojih kapaciteta zbog pandemije COVID-19, zbog čega nisu mogle da održavaju prihvatljive sigurnosne standarde.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG