Dostupni linkovi

McCain i Liberman: SAD ostaju uz BiH


Američki kongresmeni i senatori u Ministarstvu odbrane BiH
Američki kongresmeni i senatori u Ministarstvu odbrane BiH
Delegacija američkog Kongresa boravila je u posjeti Bosni i Hercegovini, a predvodili su je senatori John McCain i Joseph Liberman. Kongresmeni su se sastali sa članovima Predsjedištva BiH i sa predstavnicima Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH.

Predstavnici delegacije Zastupničkog doma američkog Kongresa, na čelu sa senatorom Johnom McCainom, još jednom su dali punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. U svom obraćanju javnosti, senator John McCain kazao je da Sjedinjene Države vjeruju da su jedini pravi put za sigurniju i prosperitetniju budućnost BiH, europske i euroatlantske integracije.

John McCain bio je kandidat Republikanske stranke na izborima za američkog predsjednika 2008. godine
„Znamo da dolaze izbori, ali smo predsjednike sa kojima smo se sreli zamolili da požure kako bi riješili mnoge od otvorenih pitanja koji su prepreka i ulasku u EU i NATO. Razgovarali smo o još nekoliko stvari, kao što su višak naoružanja u zemlji i problem nagaznih mina koje treba da se očiste uz međunarodnu pomoć.“

Senator Joseph Liberman naglasio je da su SAD tokom ranih devedesetih bile fokusirane na konflikt i ubojstva koja su se događala u BiH. Prema njegovim riječima, SAD i druge vlade su se trudile da zaustave sukob i to je vodilo Dejtonu. Sastanak sa sva tri člana Predsjedništva BiH Liberman je ocijenio pozitivnim:

„Sva tri člana Predsjedništva imaju isti cilj, a to je članstvo u NATO-u i EU. Bili su razočarani odbijanjem MAP-a. Ali isto tako priznaju da sporazum postoji kada je u pitanju ulazak u NATO i EU, ali ne postoji kada je u pitanju domaća politika. Činjenica je da je ovo dvoje neraskidivo.“


Članovi američkog Kongresa sastali su se također sa predstavnicima Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH. Kako je saopšteno nakon susreta, istaknuto je da SAD ostaju strateški partner BiH u reformama odbrane, te da će se pomoć SAD-a nastaviti i u narednom periodu.

U delegaciji SAD-a bili su i senatori Saxby Cahmbliss i Mark Udall, a u delegaciji su bili i predstavnici Kongresa Jane Harman, Loretta Sanchez i Jeff Flake.
XS
SM
MD
LG