Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Senat potvrdio rusko uplitanje na izborima u SAD


Priredila: Masha Durkalić

Dva izvještaja američkog Senata dokumentiraju dalekosežni utjecaj kampanje koju su 2016. godine vodili ruski operativci kako bi utjecali na mišljenje američkih glasača tokom predsjedničke kampanje.

Izvještaji su objavljeni 17. decembra i pripremljeni za Senatov komitet o obavještajnim službama, jedan od glavnih panela kongresa koji istražuju načine na koje je Rusija željela utjecati na izbore na kojima je pobijedio predsjednik Donald Trump.

Ispitujući milione postova na Twitteru i Facebooku, videosnimaka na YouTubeu, fotografija na Instagramu, kao i druge sadržaje na društvenim mrežama, izvještaji spadaju u jedan od najdetaljnijih uvida u to kako su ruski aktivisti koristili različite alate napredne tehnologije i stavili ih u službu širenja dezinformacija.

Američka obavještajna zajednica je u januaru 2017. godine zaključila da je Trump bio favorit Moskve u odnosu na njegovu demokratsku suparnicu Hillary Clinton i da je na naklonost glasača utjecalo putem kompjuterskog hakiranja, kao i propagande i društvenih mreža.

Jedan od izvještaja je otkrio nove detalje o tome kako su Rusi koji rade u kompaniji Internet Research Agency (Agencija za istraživanje interneta) iz Sankt Peterburga kreirali lažne identitete i koristili Facebook, Google i Twitter da šire dezinformacije, siju sumnju, pojačavaju podršku Trumpu i klevetaju Clinton.

Ruski biznismen Jevgenij Prigožin
Ruski biznismen Jevgenij Prigožin

Agenciju za istraživanje interneta, poznatu kao rusku "farmu trolova", navodno finansira biznismen Jevgenij Prigožin koji je dobro povezan sa moskovskim Kremljem. On i još 12 ljudi su u februaru optuženi od specijalnog savjetnika Roberta Muellera za bankovne prevare, zavjeru i krađu identiteta.

"Ono što je jasno je da su sve te poruke imale jasan cilj da budu od koristi republikanskoj partiji, a pogotovo Donaldu Trumpu", piše u izvještaju čije je detalje prvi objavio Washington Post.

Izvještaj je kompiliran od strane Računarskog propagandnog projekta pri Univerzitetu Oxford i firme Graphika koja se bavi analizama mreže.

Mnogi od postova na društvenim mrežama koji su analizirani u dvjema izvještajima fokusirali su se na to kako je sadržaj sponzoriran iz Rusije nastojao intenzivirati mišljenja konzervativaca na pitanja poput imigracije ili prava na oružje.

Drugi su izvještaj pripremili istraživači New Knowledgea sa Univerziteta Columbia i Canfield Researcha, i on se fokusira na to kako su ruski operativci ciljali na afroameričke i manjinske glasače – od kojih mnogi naginju ka demokratama – i nastojali sijati sumnju o američkom izbornom sistemu, a širili su i dezinformacije o pitanjima poput vremena glasanja.

Agencija za istraživanje interneta je "kreirala opsežnu medijsku opsjenu na više platformi koja je bila usmjerena na zajednicu Afroamerikanaca, koja je dijelila sadržaje i promovirala sadržaje afroameričkih medija kako bi kreirala složen ekosistem utjecaja".

Oba su izvještaja istaknula kako je Agencija za istraživanje interneta širila poruke ne samo putem Instagrama, Facebooka i Twittera, nego i putem drugih platformi, uključujući Tumblr, Pinterest, YouTube, Reddit, Vine i Google+.

"Tokom ovog višegodišnjeg poduhvata, Agencija za istraživanje interneta je iskorištavala podjele u našem društvu tako što je pojačavala ranjivosti u našem informacijskom ekosistemu. Iskorištavali su društveni nemir i ljudske kognitivne predrasude. Propaganda koju je Rusija koristila kako bi utjecala na američko mišljenje i usmjerila razgovore u željenom smjeru tokom tri godine nije uvijek bila objektivno netačna", navodi se u izvještaju New Knowledgea.

"Bila je dizajnirana da eksploatira društvene procjepe, zamuti linije između stvarnosti i fikcije, naruši naše povjerenje u medije i informacije, u vladu, u jedne druge i u samu demokratiju. Ova je kampanja sve ove ciljeve ostvarivala sa inovativnom vještinom, opsegom i preciznošću", stoji u izvještaju.

Izvještaji su ispitali podatke i sadržaj samo iz izbornog ciklusa iz 2016. godine do polovine prošle godine. Ne bave se recentnijim kongresnim izborima koji su održani prošlog mjeseca.

Izvještaj o tome da li su na glasanje iz novembra utjecali strani akteri, kojeg je naručila Bijela kuća, trebao bi biti objavljen od američkih službi za provođenje zakona i obavještajnih agencija 21. decembra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG