Dostupni linkovi

Vođa protesta boraca u FBiH osumnjičen za kriminal


Selvedina Bulbula (drugi s desna) se tereti za krivična djela navođenja na prostituciju, trgovinu ljudima i pranje novca.
Selvedina Bulbula (drugi s desna) se tereti za krivična djela navođenja na prostituciju, trgovinu ljudima i pranje novca.

Jedan od predvodnika protesta boraca ispred Vlade Federacije BiH, koji su bili organizovani 2016. godine, Selvedin Bulbul uhapšen je u akciji "Neon" Federalne uprave policije (FUP). Sa njim su uhapšene još dvije žene.

Kako je saopćeno iz Federalne uprave policije, ove osobe se tereti za krivična djela navođenja na prostituciju, trgovinu ljudima i pranje novca.

"Osobe lišene slobode se sumnjiči da su od 2009. do 2018. godine, radi pribavljanja veće protupravne imovinske koristi, navodili i poticali veći broj djevojaka na pružanje seksualnih usluga na području Kantona Sarajevo (KS)", kaže glasnogovrnica Tužilaštva KS, Azra Bavčić.

Službenici Federalne uprave policije su po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo pretresli dva stana i jedan ugostiteljski objekat, koji se nekada zvao "Playboy", a koji je u vlasništvu uhapšenog Bulbula.

"Prilikom izvršenih pretresa pronađeno je i oduzeto oružje, municija, sef s većom količinom novca, medikamenti, mobilni aparati i SIM kartice, notesi i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s predmetnim krivičnim djelima", navodi se u saopćenju FUP-a.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade biti predati u zakonskom roku Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Akcija je još uvijek u toku.

Selvedin Bulbul je poznat široj javnosti kao predstavnik boraca koji se tokom protesta ispred zgrade Vlade FBiH održanih 2016. godine borio za prava ove populacije. Prema njegovim izjavama, pripadnik Armije RBiH postao je sa 17 godina. Bio je pripadnik Prve dobrinjske brigade.

Veterani na ulicama
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir pomilovao je Bulbula nakon što je osuđen na četiri mjeseca zatvora za neovlašteno držanje i nošenje oružja. Zatvorska kazna mu je 29. decembra 2011. godine zamijenjena uvjetnom.

Na području Kantona Sarajevo u toku su pretresi na 12 lokacija u okviru nastavka akcije "Zadruga", koju provode pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Akcija je započeta krajem januara i prvobitno je uhapšeno 12 osoba. Za njih devet je određen jednomjesečni pritvor.

U pritvoru se nalaze Enisa i Sanel Đalić, Husein Borišić, Adnan Karahasan, Nihad Bilić, Salih Dervišević, Hadis Kustura, Alija Kadrić i Ramiz Duraković. Pritvor im je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je za Enisu Đalić, Borišića i Durakovića pritvor određen i zbog opasnosti od bjekstva jer imaju crnogorsko državljanstvo.

Osumnjičeni su za organizirani kriminal u vezi s pranjem novca i zloupotrebom položaja ili ovlasti.

Prema tvrdnjama Tužilaštva Kantona Sarajevo, kao vođe ove grupe, bračni par Đelić registrovao je agencije za posredovanje u zapošljavanju "Eslider" i "Leading"u okviru kojih su navodno falsifikovali uvjerenja s fakulteta koja potvrđuju da su osobe na koje su uvjerenja glasila studenti i đaci, a s ciljem da prikažu kako njihova agencija ima članove/kandidate za zaposlenje. Potom su s ostalim osumnjičenima navodno sklapali ugovore o pružanju usluga na imena studenata i đaka, a potom su drugi osumnjičeni putem svojih firmi uplaćivali novac na račun agencija.

Uhapšen borački lider Selvedin Bulbul
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

Tužilaštvo tvrdi da je bračni par Đalić potom taj novac skidao s računa firme i vraćao osumnjičenima, uz proviziju od osam do 10 posto. Na ovaj način pravne osobe su izbjegavale plaćanje poreza državi, kao i ostalih dažbina, odnosno vršilo se pranje novca. Tužilaštvo navodi kako su na ovaj način pribavili za sebe više od 40 miliona maraka te oštetili budžet za blizu 30 miliona maraka.

U istom predmetu su Milan Bralović, njegova kćerka Maja Bralović-Smit - vlasnici firme Mibral, te Igor Mišić, Senad Biberović i Husein Lojo, kao i Srđan Badrov, kojima su određene mjere zabrane.

Na ročištu za određivanje pritvora postupajuća tužiteljica je kazala da je pronađena obimna dokumentacija koja ukazuje da su imena oko 4.000 studenata iskorištena za kriminalne radnje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG