Dostupni linkovi

Vasojevići prodaju i poklanjaju zemlju Rusima


Ilustracija
Aktuelizacijom ukrajinske i ruske krize mještani nekih sela sa sjevera Crne Gore, iz okoline Andrijevice, odlučili su da se umiješaju u visoku politiku nudeći svoja imanja Rusiji, neki na poklon, a neki na prodaju.

Mještani vasojevićkih sela u okolini Andrijevice nude zemlju Rusiji odnosno Vladimiru Putinu za ruske vojne baze i na taj način, kako kažu, žele poslati poruku Vladi Crne Gore - šta misle o ulasku u NATO. Jedan od onih koji želi da pokloni svoje imanje Rusiji je David Lalić koji na pitanje da li misli da će njihova imanja zanimati Rusiju odgovara:

"Naravno da hoće. Mi ovdje konkretno imamo nešto što nas vezuje sa Rusijom i to je nešto veoma bitno . Obratićemo se ruskoj ambasadi, obratićemo se direktno Rusiji i reći im da nećemo NATO pakt ovdje i da hoćemo Rusiju jer su Rusi naša braća. Mi ovdje u Andrijevici imamo spomenik iz Drugog svjetskog rata jer je 12 ruskih vojnika položilo svoj život braneći Andrijevicu.”

Lalić kaže da on nije usamljen u svom naumu i dodaje da u Vasojevićima ima mnogo ljudi koji razmisljaju slično:

"To je jedan veliki, široki pokret ovdje u Vasojevićima. Znate li vi koliki su Vasojevići. To je najveće srpsko pleme. Mi ćemo u toj inicijativi napisati da im poklanjamo zemlju da prave ruske baze na ovoj teritoriji kao pandam NATO paktu koji mi ne želimo na ovim prostorima.”

I predsjednik Mjesne zajednice Kralje Milutin Đurković kaže da nije jedini koji nudi svoje imanje Rusima. On objašnjava da se na ideju došlo na osnovu istorijskih i tradicionalnih veze Rusije i Vasojevića:

"To je ipak neka ideja ovoga naroda i taj narod je vazda bio uz Rusiju. Koliko ja pamtim i koliko sam čitao i stara Crna Gora je bila uz Rusiju. Rusija je i šakom i kapom pomagala kada su sušne godine bile , kada se po Crnoj Gori nije imalo hljeba ali se brzo zaboravlja kakva je Rusija bila.Bolje je bratu nešto ponuditi nego tuđinu i to je ideja ovoga naroda. Nijesam ja jedini veće 99 posto naroda je zajedno sa ruskim narodom.”

Osim što bi Ruse rado vidio na svom imanju Milutin Đurković bi htjeo nešto i da zaradi.

"Jer kada mogu ovi sa primorja da prodaju svoja imanja valjalo bi i mi nešto da prodamo i zaradimo, ova sirotinja ovamo na sjeveru. Na more Rusi sve što su kupili napravili su vile, vikendice, čuda i tada su bili dobrodošli. A kada su osnovali svoj radio, svoju televiziju, svoje škole onda im se Rusi više ne sviđaju. Što se zemlje tiče – da li da je prodam ili poklonim Rusima mislim da bi valjalo zaraditi na ovim prostorima neki dinar.”

Predsjednik Opštine Andrijevica Srđan Mašović ističe da je on lično za NATO i da ne razmišlja kao njegovi sugrađani, a njihovu inicijativu ovako opisuje:

“Ne znam da li se radi o šali? Ako su ozbiljno ušli u tu priču onda je to neka dobro poznata velikodušnost i širina Vasojevića a ne neka tradicionalna vezanost za Rusiju ili Putina. Ja lično ne mislim kao oni, a inače neka inicijativa tim povodom prema lokalnoj upravi nije stizala.”
  • 16x9 Image

    Lela Šćepanović

    U radio novinarstvu od studentskih dana 1997. Sarađivala sa brojnim radio i TV redakcijama, ali se najduže zadržala, šesnaest godina, u redakciji crnogorskog Montena radija. Za Radio Slobodna Evropa, kao dopisnica iz Nikšića, radi od 2008. godine. Od januara 2014. radi u birou RSE u Podgorici.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG