Dostupni linkovi

Selaković o odluci Incka: Pitanje šta će se u budućnosti dešavati


Nikola Selaković, ministar inostranih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je 23. jula u Beogradu, da želi da veruje da će stabilnost moći da se očuva, ali da je veliko pitanje šta će se u budućnosti dešavati.

Selaković je na sastanku sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović tako reagovao na odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentina Inzka (Incko), koji je nametnuo u petak (23. juli) dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Selaković je rekao da je stav Beograda "vrlo jasan: da nametnute odluke i stavovi, u ovom slučaju nametnuti zakoni, nikome ništa dobro nisu doneli i nisu doveli ni do kakvog prosperiteta", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Kao ministar spoljnih poslova države koja se apsolutno zalaže za promociju mira i stabilnosti u regionu, jer bez toga nema prosperiteta, imam i o ovoj nametnutoj odluci baš ovakav stav kakav sam izneo", kazao je Selaković.

Cvijanović je rekla da je današnja "nametnuta odluka visokog predstavnika neadekvatna, neprimerena demokratiji i nazadna" i da može da vrati BiH "dve ili tri decenije unazad".

"Neprihvatljivo je da u 21. veku imate nekoga ko je neizabrani stranac i nameće nešto demokratski izabranim institucijama ili pojedincima. Mislim da je ovo početak jedne teške ere. Moja poruka gradjanima i institucijama u RS je da znamo šta radimo, da jačamo RS i našu svest o sebi, da jačamo naše veze sa Srbijom", kazala je Cvijanović, navodi se u saopštenju.

Navela je da je Incko "doprineo da BiH postane dodatno neprijateljsko okruženje" i da bude "dodatno neraspoložena prema svojim gradjanima", navodi se u saopštenju. "Smatram da je ovo korak unazad koji je pokazao sve licemerstvo medjunarodne zajednice oličene u visokom predstavniku", rekla je Cvijanović.

Dodala je da se "danas otišlo mnogo koraka unazad od suštinskog pomirenja u BiH". "Ambasade reaguju i govore kako je ovo korak ka pomirenju, ja moram da kažem da je ovo veliki raskorak u odnosu na ono što bi trebalo da bude normalno funkcionisanje u jednoj višenacionalnoj zajednici kakva je BiH", kazala je Cvijanović.

XS
SM
MD
LG