Dostupni linkovi

Članovi kontroverzne vjerske grupe napuštaju BiH


Moše, državljanin SAD-a u naselju Kula u Istočnom Sarajevu, 28. januar 2022.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (BiH) Miloš Lučić saopštio je u utorak, 1. februara da će 24 člana jevrejske vjerske grupe koja se nalazi na području opštine Istočna Ilidža u subotu, 5. februara, napustiti BiH, dok bi druga grupa trebalo da ode do 20. februara.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić upoznao je Lučića da se na terenu nalaze inspektori ove službe i da su u toku provjere, te da je vlasnik otkazao najam kuće ovoj vjerskoj grupi i da će oni do subote napustiti područje Istočne Ilidže, javila je agencija Srna.

"Prema posljednjim informacijama, ova vjerska grupa trenutno je u potrazi za novom destinacijom i prevozom. Dobio sam uvjeravanja da ne predstavljaju prijetnju za lokalnu zajednicu i do sada nije zabilježen nijedan incident", naveo je Lučić.

Zbog velikog broja poziva koje je dobio od građana Istočne Ilidže o boravku jevrejske vjerske grupe na području opštine i uznemirenosti javnosti posljednjih dana, Lučić je naveo i da je razgovarao i sa predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem da bi dobio adekvatne informacije o ovoj grupi.

"Naveo je da se i on lično interesovao za njihov boravak u BiH i da je dobio informaciju da su došli iz Sjedinjenih Američkih Država, a da su prije toga boravili u Kanadi i Gvatemali", naveo je Lučić. Dodao je da je Finci dobio informaciju da je riječ o proširenoj porodici sa većim brojem članova i da su prilično zatvorena vjerska grupa koja na poseban način praktikuje vjeru.

Finci je ranije izjavio za RSE kako niko od 37 članova grupe koji borave na području Istočne Ilidže, nije kontaktirao Jevrejsku zajednicu u BiH.

"Ja sam za njih čuo iz medija. Oni mogu reći da su Jevreji, ali nas niko nije kontaktirao", kazao je Finci.

I Igor Kožemjakin, hazan sarajevske Sinagoge, za RSE kaže da je u medijima pročitao da grupa boravi u Sarajevu.

"Znam ko su, ali niko nam se nije obratio, iako je nekako običaj da nam se grupe Jevreja uvijek jave kad dolaze u Sarajevo, iz bilo kojeg pravca religioznosti, da tako kažem. Grupa Lev Tahor je konzervativna ultraortodoksna grupa. Oni nastoje živjeti u skladu s Torom, onako kako to oni interpretiraju", kaže Kožemjakin.

Dodaje da je grupa dosta zatvorena.

"Oni ne bi trebali biti prijetnja bilo kome, o tome se možemo svi složiti. Čak ne vole da se zbližavaju, komuniciraju s drugima, zatvorena su grupa i jako ih je malo", kaže Kožemjakin, dodavši da grupa živi jednim "obrascem života koji nije nama svojstven".

Međutim, Službi za poslove sa strancima mještani su prijavili da su uplašeni jer "grupa izgleda čudno, oblači se čudno, glasno se moli i ne pričaju ni s kim".

Ovo je za RSE naveo Slobodan Ujić, direktor Službe, rekavši da su inspektori posjetili strane državljane, provjerili njihovu dokumentaciju i utvrdili da je sve po zakonu, osim što ih domaćin, vlasnik dvije kuće u kojima su smješteni, nije prijavio kao strane državljane koji borave kod njega.

On je zbog toga dobio kaznu, potvrđeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Grupa je u BiH ušla legalno u novembru i na osnovu bezviznog režima mogu ostati u trajanju od 90 dana. Iz Službe za strance kažu da su provjerili strane državljane, uključujući i evidencije INTERPOL-a i da nije utvrđeno da su osobe na bilo kakvim evidencijama.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG