Dostupni linkovi

Seksistički ispad čelnika Olimpijskih igara u Tokiju


Predsednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Joširo Mori izvinio se zbog izjave da žene puno pričaju, ali odbija da podnese ostavku

Predsednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Joširo Mori svojim seksističkim ispadom dodatno je opteretio komplikovane pripreme za već jednom odloženo takmičenje, dok se velika većina japanske javnosti ionako protivi održavanju Igara koje bi mogle doneti novo žarište korona virusa, pišu svetski mediji.

Izvinjenje bez ostavke

Mori, 83-godišnji bivši premijer, rekao je na sastanku Japanskog olimpijskog komiteta u sredu, 3. februara, da žene puno pričaju, posle čega se izvinio ali i odbio da podnese ostavku, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Skandal sa seksizmom predstavlja još jedan problem za Igre u Tokiju 2020 koje su odložene za godinu dana zbog COVID-19, ali, kako piše britanski list, i dalje ugrožene zbog zaraza korona virusa širom sveta.

Dan pošto je rekao da sastanci na kojima učestvuju žene predugo traju zato što puno pričaju, Mori se izvinio, rekavši da je njegova izjava "neprimerena i suprotna olimpijskom duhu", ali da nema nameru da podnese ostavku.

Mori, koji je bio premijer od 2000. do 2001. godine, ima dugu istoriju gafova i šovinističkih izjava, uključujući napade na žene koje nemaju decu i sportiste koji himnu ne pevaju dovoljno glasno, ukazuje Fajnenšl tajms.

I pre odlaganja zbog korona virusa, ističe britanski list, Olimpijske igre u Tokiju su pogođene kontroverzama oko troškova i optužbama za korupciju u procesu nadmetanja za dobijanje organizacije.

Šta je rekao Mori

Mori je rekao da žene imaju "iritantnu" tendenciju da nepotrebno produžavaju sastanke, nudeći to kao opravdanje za manju zastupljenost žena u odboru Japanskog olimpijskog komiteta, ukazuje Vašington post (The Washington Post).

"Ako povećamo broj žena u odboru, moraćemo da osiguramo da se nekako ograniči njihovo vreme za pričanje, imaju poteškoće da završe", rekao je Mori.

U Japanskom olimpijskom komitetu od 24 člana samo pet su žene i Mori je upitan o cilju da više od 40 odsto budu žene.

"Žene su kompetitivne", dodao je Mori obraćajući se članovima Japanskog olimpijskog komiteta, u prisustvu novinara. "Kada jedna digne ruku i govori, sve druge misle da i one treba da govore. Sve na kraju nešto kažu."

Javnost u Japanu je sa zaprepašćenjem reagovala što se na sastanku u sredu niko nije usprotivio Moriju, dok su se neki učesnici smejali.

Mori je, ukazuje američki list, već prethodnog dana bio na udaru kritika zato što je rekao da će se Olimpijske igre održati bez obzira na situaciju s pandemijom i sugerisao da bi poznate ličnosti koje učestvuju u olimpijskoj štafeti trebalo da "trče kroz pirinčana polja" kako bi se izbeglo privlačenje gužve.

Podriveno poverenje

Mori je postao najnoviji teret Tokija u organizovanju Olimpijskih igara komplikujući događaj već odložen zbog globalne pandemije, ukazuje Rojters (Reuters) na ocene kritičara.

Profesorka ustavnog prava Joko Šida rekla je da je Morijeva izjava u suprotnosti s prirodom Međunarodnog olimpijskog komiteta i da verovatno neće ublažiti zabrinutost javnosti zbog Olimpijskih igara, dok je bivša šampionka u džudou Kaori Jamaguči rekla da će njegov komentar dodatno podriti poverenje u Igre u Tokiju.

I obični Japanci, kako navodi Rojters, zatečeni su Morijevom opaskom. "Na kraju dana, iz te izjave možete videti da je to svet muškaraca", rekla je 68-godišnja Kioko Kajašima. "Sama pomisao na to je razočaravajuća."

Organizatori Olimpijskih igara već imaju probleme da ubede Japance da bi Igre trebalo da se održe u julu, piše Tajms (The Times).

Mori je priznao da se razmišlja da Igre budu održane bez gledalaca, uprkos sve većim sumnjama političkih lidera zemlje i šire javnosti da bi ih uopšte trebalo održati.

Prošlog meseca, istaknuti član japanske vladajuće koalicije rekao je za Tajms da među političarima postoji saglasnost da su Igre osuđene na propast. Ta osoba je rekla da je sada cilj da se pronađe način da se najavi otkazivanje koje bi ostavilo mogućnost da Tokio bude domaćin Igara 2032. godine.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da se 80 odsto Japanaca protivi održavanju Igara ovog leta zbog zabrinutosti da će to povećati pritisak na bolnice u zemlji usled pandemije, navodi britanski list. Tokio i najveći gradovi Japana su od prošle nedelje u vanrednom stanju, posle novog naleta virusa.

Uprkos tome, Mori insistira da će se Igre održati. "Bez obzira kakva je situacija s korona virusom, mi ćemo održati Igre", rekao je u utorak. "Trebalo bi da prekinemo raspravu da li ćemo održavati Igre ili ne, već da razgovaramo kako da ih održimo."

Planovi za Olimpijske igre u pandemiji

S porastom zabrinutosti u Japanu da bi Letnje olimpijske igre mogle da postanu središte novih zaraza korona virusom, organizatori su ove nedelje predstavili preliminarni plan za zaštitu sportista i posetilaca - nema navijanja, pevanja, rukovanja, zagrljaja, kao ni korišćenja javnog prevoza bez posebne dozvole, piše Njujork tajms (The New York Times).

Smernice koje su organizatori Igara objavili izlažu protokole, ali je, ističe list, dokument na 32 stranice uradio malo da umanji zabrinutost kritičara koji dovode u pitanje da se Olimpijske igre mogu bezbedno održati usred pandemije, dok je mnoštvo pitanja bez odgovora na živopisno ilustrovanim stranicama istaklo koliko je komplikovan posao organizacije najvećeg svetskog sportskog događaja.

Do ceremonije otvaranja za manje od šest meseci, organizatori moraju pronaći način da prime i osiguraju bezbednost više od 10.000 sportista, kao i hiljade trenera, članova osoblja i novinara, koji ovo leto vide kao vrhunac godina žrtvovanja i treniranja, dok istovremeno moraju povratiti podršku sve skeptičnije japanske javnosti.

Za sada su, kako piše Njujork tajms, organizatori ponudili samo konture plana i najavljuju da će izdati nove smernice s razvojem situacije. Prema postojećim, sportisti i učesnici neće morati da budu vakcinisani niti da budu u karantinu po dolasku u Japan, ali će morati da imaju negativne testove za ulazak u zemlju, gde će im značajno biti ograničeno kretanje i druženje. Temperature će biti merene na svim lokacijama, dok će maske biti obavezne u zatvorenim prostorijama.

Objavljivanjem pravila za prisustvo Igrama, organizatori su pokazali odlučnost da ih održe, uprkos sadašnjem vanrednom stanju u Tokiju i sumnjama javnosti, ocenjuje Njujork tajms i ukazuje da bi otkazivanje takmičenja značilo ogromne troškove za Japan koji je potrošio više od 12 milijardi dolara za pripremu igara. Velike prihode od medija i sponzora bi izgubili i Međunarodni olimpijski komitet, međunarodne sportske federacije i nacionalni olimpijski komiteti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG