Dostupni linkovi

Država bez sluha za mlade sportske talente


Šejla Merdanović
Šejla Merdanović
Iako joj je samo 13 godina, vodeći bh. stručnjaci već su je proglasili najboljom bosanskohercegovačkom skijašicom. Šejla Merdanović iz utrke u utrku nadmaši sama sebe, pa je i najmlađi član skijaške reprezentacije BiH. Međutim, Šejlini roditelji ne mogu snositi troškove slijedećih takmičenja u Sloveniji, potom u Italiji, koja predstavljaju najjača takmičenja u kategoriji u kojoj je Šejla, bar na domaćim takmičenjima, nepobjediva. Uobičajno, izostala je podrška nadležnih institucija.

Prvi snijeg koji prekrije olimpijske planine oko Sarajeva donese mnogo radosti u porodicu Merdanović. Nestrpljivo ga očekuju, jer znaju da će za svega pola sata vožnje automobilom biti na skijaškoj stazi Bjelašnice. Upravo na toj planini je prije deset godina počela skijati, sada 13-ogodišnja, Šejla Merdanović, trenutno najbolja mlada skijašica u BiH. Dok ima snijega, njen otac Selver svakodnevno je odvozi na planinu na trening.

„Svako nam je jutro isto. Mi ustajemo otprilike u pola sedam, 15 do sedam, doručak, one jutarnje aktivnosti, spremanje na planinu, dolazak tu - i ostajemo raditi cijeli dan“, priča Šejlin otac.


Samofinansiranje talenta


Čovjek koji najbolje poznaje Šejline kvalitete i koji s njom radi već sedam godina je njen trener Nedžad Mirojević. Za Šejlu ima samo riječi hvale, jer je već četiri godine nepobjediva u slalomu i veleslalomu na domaćim prvenstvima.

„Za nju možemo reći da je izrazito talentovana djevojčica, posvećena onome što radi, isto tako izuzetno lijepo odgojena i motivacija ne predstavlja nikakav problem. Sa sigurnošću mogu reći sada i tvrdim odgovorno da je sigurno jedna od najboljih curica u svom uzrastu na svijetu trenutno“, kaže Mirojević.

Učenica je Osnovne škole „Šesti mart“ u Hadžićima.

„Šesti sam razred i vrlodobar sam učenika jer imam jako puno izostanaka zimi zbog skijanja, ali ja se trudim što više da pratim nastavu kada izostajem.“

Da skijanje jeste najskuplji sport jasno je i Šejlinim roditeljima. Troškove njenih priprema, opremu, kao i odlaske na takmičenja snose sami, jer država, kao po običaju, nema sluha za mlade i talentovane sportiste. U idućih mjesec dana Šejlu očekuju dva najjača takmičenja, koja imaju rang evropskog i svjetskog prvenstva. No, teško je sve troškove pokriti, kaže majka Sabina, koja je jedina zaposlena u četveročlanoj porodici Merdanović.

„Ja sama radim, muž je nezaposlen, tako da i kredite dižemo. Ove sve pripreme što ide vani mi finansiramo. Sad zasad nemamo podršku Skijaškog saveza, Sportskog saveza, ni od koga nemamo podršku finansijsku. Skije su jako skupe, cijela oprema skijaška je skupa, to se sve vani nabavlja. Kod nas nema ništa, sve se mora u Austriji, u Slovenije nabavljati“, kaže Šejlina majka Sabina.


Cilj - svjetski kup i olimpijada


Za jednu sezonu Šejlini roditelji trebaju izdvojiti i više hiljada eura za njene pripreme:

„Jedna takmičarska sezona ili jedna godina u tom nekom dječijem uzrastu, konkretno za Šejlu otprilike je negdje potrebno oko 12.000 do 13.000 maraka,da bi ona provela jedne pripreme za koje bismo rekli da su solidno odrađene.“

Finansijska podrška za sada izostaje kako od države tako i od velikih bh. preduzeća.

„Najteže mi pada situacija konkretno kod nas u državi zato što niko nema obzira prema skijašima, ne samo prema Šejli nego općenito prema skijanju. Zapostavljeni smo, maltene, na zadnjoj ljestvici smo što se tiče sporta u BiH.“

Ukoliko bi se 13-ogodišnjoj Šejli omogućili minimalni uslovi za napredak, te ukoliko bi država prvi put stala iza svojih talentovanih sportista, Šejla bi dostigla svjetsku slavu, kaže njen trener Nedžad Mirojević.

„Prije svega mislim u toku ljeta da skija kao što smo sad se pripremali ovo ljeto. Za pet do šest godina mogu sigurno reći, ukoliko ne bude, naravno, ozljeda ili tih stvari, da bismo gledati Šejlu na malim ekranima kao što danas gledamo velike zvijezde“, tvrdi Mirojević.

Njene želje vezane su isključivo za skijanje:

Moja najveća želja je da odem na svjetski kup i na olimpijadu.“

San o Olimpijadi
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00

XS
SM
MD
LG