Dostupni linkovi

Bajić: Moramo uraditi domaću zadaću za EU


Akcija "Evropski pasoš", Sarajevo 23. decembar 2010.
Uvođenjem bezviznog režima, u BiH posao nije završen. Praktično je tek počeo – poručeno je prilikom podjele simboličnih evropskih pasoša u centru Sarajeva. Građanima je tako podijeljeno 2.000 pasoša koji sadrže osnovne smjernice za daljnje napredovanje Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji.

O tome više govori Šefko Bajić iz Centra za promociju civilnog društva, organizacije koja stoji iza simbolične akcije podjele evropskih pasoša.

Bajić: Centar za promociju civilnog društva je odlučio organizovati ovu akciju podjele simboličnih evropskih pasoša sa ciljem informisanja građana - a s obzirom da su akciju preuzele i druge nevladine organizacije, onda će to biti puno veći broj građana gradova širom BiH, ali i predstavnika vlasti – o konkretnim koracima koje treba sada poduzeti kako bismo mi zaista u svojim rukama u 2011. držali pravi evropski pasoš.

Naime, nekako se stvorila euforija poslije bezviznog režima da je naš posao gotov. Naš posao, zapravo, tek sada počinje.
Podjela "evropskih pasoša" u Sarajevu, 23. decembar 2010.

Ukoliko hoćemo da se predstavimo kao kredibilna zemlja koja ima određen rejting i kredibilitet u zemljama EU i da ne ovisimo previše o milosti i dobroj volji institucija EU, mi moramo objediniti sve kapacitete koji nam stoje na raspolaganju da bi se uopšte mogle provesti bitne reforme, ispuniti standardi koji se od nas očekuju.

To su iskustva zemalja u regionu – Hrvatska, Srbija. Kroz isto to iskustvo ćemo morati proći i mi u BiH. Kad kažemo 'mobilizacija svih kapaciteta' mislimo i na nevladin sektor, biznis sektor, domaće i strane donatore, institucije Evropske komisije u BiH, Evropske unije u BiH, ali svakako i vlast.

Prvi posao vlasti, ukoliko zaista žele da potvrde da su evropski opredijeljeni – kao što nam to vrlo često pričaju – bio bi upravo ovo mobilisanje svih kapaciteta. O tome govore i preporuke koje se nalaze u ovom našem simboličnom pasošu.

Ne možemo računati na sto godina dobre volje EU

RSE: Praktično rečeno, evropski pasoš bez viza trebao bi biti viza za ono što bi BiH naredne godine ili narednih godina trebala postići do kandidatskog statusa?

Bajić: Upravo tako. Bezvizni režim je donio neku pozitivnu energiju, čisto na psihološkom nivou. Za građane je to bila dobra, pozitivna vijest. Međutim, mi i dalje ne možemo nesmetano studirati u zemljama EU, ne možemo raditi, biznis sektor ne može pokrenuti svoje veze, umrežavanje. Dakle, mi smo simbolično dobili neko zeleno svjetlo za zemlje Evropske unije.

Međutim, pravo zeleno svjetlo, na kraju krajeva dostojanstven status u EU, nemoguć je bez ispunjavanja standarda. Neozbiljno zvuče političari koji tvrde da će to nekako, nekad, biti moguće. Ovo mobilisanje kapaciteta je osnovni preduslov da bi se uopšte mogle provesti značajne reforme.

Sad bi trebao svaki novi ministar da okupi oko sebe eksperte, profesionalce, akademike, nevladin sektor, koji su mu srodni, jer je to jedini način da budu u stanju da provedu reforme koje su potrebne da se ispune standardi.

Sad bi trebao svaki novi ministar da okupi oko sebe eksperte, profesionalce, akademike, nevladin sektor, koji su mu srodni, jer je to jedini način da budu u stanju da provedu reforme koje su potrebne da se ispune standardi, inače pojedinačne inicijative – do sada smo, nažalost, slušali samo o pojedinačnim inicijativama – u evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine ne mogu dati konkretni rezultat koji se od nas očekuje.

Na kraju krajeva, ukoliko ne ispunimo standarde, jednako kao što smo i dobili bezvizni režim, mi ga vrlo lako možemo izgubiti.

RSE: Kako ove poruke prenijeti budućim nosiocima vlasti?

Bajić: Ono što mi imamo namjeru uraditi sa ovim malim, simboličnim pasošem je da ćemo ga kod konstituisanja bilo kojeg nivoa vlasti distribuirati našim izabranim predstavnicima u svim parlamentima. Mi ćemo pokušati našom kampanjom 'na svoju stranu' pridobiti što više parlamentaraca ukoliko zaista žele, na kraju krajeva i sebi, napraviti neki pozitivni imidž, pozitivni marketing evropskih parlamentaraca.

Ovo je sjajna inicijativa da zaista dokažu da u tim foteljama nisu radi paušala, nego da zaista žele uraditi nešto za građane ove zemlje. A svi su političari, sve su političke partije u predizbornom periodu tvrdile da je put u Evropu jedan od njihovih prioriteta. Evo vrlo jednostavnog načina kako mogu dokazati da je zaista tačno to što su govorili. Objedinjavanje kapaciteta je nemoguće bez jačanja dijaloga, umrežavanja. Sve je to fino, u koracima, navedeno u našem evropskom pasošu. Ne treba puno mudrosti. Treba samo dobre volje, na kraju krajeva – da se uradi domaća zadaća. Ne možemo mi računati sto godina dobre volje Evropske unije prema BiH. Mi moramo uraditi svoju domaću zadaću.

Veliki korak u Evropu


U Centru za promociju civilnog društva također saznajemo i da su se javljali i predstavnici nevladinih organizacija iz brojnih drugih gradova BiH koji žele preuzeti akciju.

U narednih nekoliko dana bit će upućeno više hiljada pasoša kako bi se podijelili građanima u ostalim bh. gradovima.
Podjela "evropskih pasoša" u Sarajevu, 23. decembar 2010.

Tokom podjele evropskih pasoša u Sarajevu, građani su bili veoma zainteresovani, a neki, ipak, razočarani jer su očekivali da će na veoma lak i jednostavan način dobiti pravi umjesto simboličnog pasoša.

A s pravim pasošem, biometrijskim, kako smo to već najavljivali, 15. decembra je putovalo više grupa građana iz BiH, kako bi se na taj način obilježio početak slobodnog putovanja bez viza.

Među njima je bio i Rom Redžo Seferović, profesionalni vatrogasac iz Zavidovića. Evo njegovih utisaka:

"Na samom putovanju sam doživio jedan veliki adrenalin. Upoznao sam mnoge poznate ljude, dobro su me primili, htjeli su sa mnom razgovarati o Romima i diskriminaciji Roma u BiH. Tako nešto, nešto najljepše u životu, što mi se sad pružila šansa, ne vjerujem da će mi se više ikad pružiti. Mnogi Bosanci i Hercegovci bi to isto poželjeli, međutim, sticajem okolnosti, što bi rekao naš narod, pala mi je kašika u med. Ja hoću da prenesem ovo: takva čast je pružena meni, i ja, ne da sam zadovoljan, ja sam prezadovoljan putovanjem i sam ulazak na prostor Evropske unije za mene je veliki, veliki, veliki korak u Evropu."

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG