Dostupni linkovi

Seferovići oslobođeni krivice za smrt Dženana Memića


Bekrija i Ljubo Seferović u sudnici u Sarajevu, januar 2020. godine
Bekrija i Ljubo Seferović u sudnici u Sarajevu, januar 2020. godine

Vrhovni sud bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) 27. jula je izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferović u predmetu stradalog mladića Dženana Memića iz Sarajeva.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS), jednog od deset kantona FBiH, optužilo je oca i sina Seferović za smrt Memića, a Vrhovni sud FBiH je prethodno dva puta u ovom slučaju donio oslobađajuću presudu, navodeći kako Tužilaštvo KS nije dokazalo van razumne sumnje da je Dženan Memić stradao u saobraćajnoj nesreći za koju se sumnjiče Seferovići.

Slučaj Memić već četiri godine izaziva kontroverze u bosanskohercegovačkoj javnosti.

U slučaju "Memić" Tužilaštvo BiH, koje od avgusta 2019. godine vodi istragu, podiglo je optužnicu 9. jula protiv pet osoba zbog organizovanog kriminala i sprečavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

Optužnica je podignuta protiv Alise Ramić, Dženanove bivše djevojke, koja je s njim bila u momentu stradanja, njenog oca Zijada Mutapa, bivšeg načelnika za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasana Dupovca, policajca Josipa Barića i recepcionera hotela Crystal Muamera Ožegovića.

Oni se terete da su od 8. februara 2016. godine pristupili skupini za organizovani kriminal, koju su formirali Zijad Mutap i drugi, radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Memić zadobio ozljede opasne po život.

Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, u incidentu koje je Tužilaštvo KS okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, dok je porodica Memić tvrdila da je on ubijen. Preminuo je 15. februara 2016. godine.

XS
SM
MD
LG