Dostupni linkovi

Šefčovič u Beogradu: Više izvora gasa za Srbiju


Maroš Šefčovič i Aleksandar Vučić
Maroš Šefčovič i Aleksandar Vučić

Maroš Šefčovič, komesar Evropske unije za energetiku, izjavio je u Beogradu da je u projektu Energetske unije, čiji jedan od ciljeva je povezivanje evropske energetske infrastukture, veoma važna gasna interkonekcija Srbije sa Bugarskom.

“Posebno posle odluke o otkazivanju Južnog toka, mi u Evropskoj uniji treba da pogledamo šta možemo bolje da uradimo za Jugoistočnu Evropu, susede i zemlje kandidate za članstvo. Kako da napravimo bolju interkonekciju. U vezi sa interkonekcijom Srbija-Bugarska Evropska unija mora da vidi koliko može da izdvoji iz IPA fondova i koliko je Srbija spremna da uloži. Jer važno je da se cela Evropa poveže gasovodima, a praksa je potvrdila da se energetska bezbednost i fer cena snabdevanja postižu ako se neka zemlja snabdeva gasom iz bar tri izvora.”

Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, iskoristio je ovu priliku da, kako je rekao, pred gostom iz Evropske unije i javnošću otvoreno govori o detaljima.

“Mi hoćemo da nama Evropa plati više od 50 miliona evra za taj interkonektor, a mi bi da ne platimo više od 15 miliona. Evo, da vam prevedem sve kada je reč o interkonektoru… E sad, da li će oni da prihvate te naše želje to je druga stvar. A ja se nadam da hoće, sada kada sam to izgovorio na konferenciji za novinare nemaju šta, moraju da prihvate.”

Glavna tema ovog susreta bila je snabdevanje gasom i električnom energijom. Energetska bezbednost, objasnio je Šefčovič, jedan je od glavnih razloga za izgradnju projekta Energetske unije u Evropi.

“Srbija je prva zemlja koju posećujem od kada smo počeli izgradnju takozvane Energetske unije, i mi razgovaramo o tome koliko je ona važna. Energetska unija ne završava se na granicama Evropske unije. Zato na njoj radimo sa našim prijateljima, susedima i zemljama kandidatima.”

Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, rekao je da se najviše razgovaralo o snabdevanju Srbije gasom iz više izvora, naročito posle 2019. godine.

“Srbija je spremna da, pored ruskog i azerbejdžanskog gasa, uz podršku Evropske unije bude povezana i sa snabdevanjem iz arapskih zemalja. Ako imate diversifikaciju izvora snabdevanja, onda ćete imati i nižu cenu. Omogućićemo našim građanima i domaćoj industriji nižu cenu gasa u budućnosti. Ako se za to izborimo onda smo napravili veliki rezultat.”

Razgovor u Vladi Srbije
Razgovor u Vladi Srbije

Maroš Šefčovič odgovorio je na pitanje RSE o gasnoj diversifikaciji, odnosno da li Evropska unija moguće učešće Srbije u Turskom toku, koji je ruski projekat, ili azerbejdžanskom gasovodu TAP, koji podržavaju SAD, gleda kao na izbor “ili-ili”, odnosno svrstavanje uz Rusiju ili Ameriku.

“Sa naše pozicije najvažnije je da budemo uvereni da Srbija ima čvrste garancije kada je u pitanju energetska bezbednost, da ima dovoljno gasa i električne enrgije za njene građane i industriju. Takođe, to isto mogu reći i za članice EU. Posle lekcija iz prošlosti odlučili smo da je diversifikacija najbolja garancija za to. To znači da gas možete da dobijete različitim pravcima iz različitih izvora. O tome ćemo razgovarati i sa našim ruskim partnerima. Tu su važni gasovod iz Azerjbedžana, ali i dosadašnji tok kroz Ukrajinu, kao i snabdevači kao što su Norveška, Alžir i svi ostali. Ono što želimo da imamo u ovoj priči su pouzdan tranzit, snabdevanje i fer cena.”

Premijer Aleksandar Vučić zahvalio se Evropskoj uniji na pomoći Srbiji u zaštiti životne sredine, i u tom kontekstu pomenuo kupovinu filtera za Termoelektranu Nikola Tesla koji će obezbediti čistiji vazduh. Taj posao važan je za Srbiju jer je u planu da se do 2030. godine emisija štetnih gasova smanji za 9,8 odsto.

XS
SM
MD
LG