Dostupni linkovi

SEEMF: Uticaj socijalnih mreža na budućnost novinarstva


Ilustrativna fotografija
Budućnost medija, socijalne mreže i blogovi neke su od tema o kojima razgovaraju medijski poslenici iz zemalja Jugoistočne Evrope na 6. Medijskom forumu (SEEMF) koji se održava u Budvi. Osim o savremenim tehnologijama na skupu se govorilo o medijskoj sceni Crne Gore, a uručena je i godišnja nagrada za istraživačko novinarstvo.

Profesor bečkog univerziteta Tomas Bauer vidi važnost medija za razvoj društva kroz različite vidove istog iskustva koje je definisao kao društvo, komunikaciju i kulturu.

„Mediji su dogovor društva da iznađu platformu na kojoj će postići uzajamno razumijevanje, a razumijevanje nije samo naći ljude koji razmišljaju isto kao ja , koji me razumiju i koje ja razumijem“, kazao je Bauer.

Zašto je važno da su mediji na društvenim mrežama? Vesna Opavski iz beogradskog Medija centra navodi podatak da broj Fejsbuk naloga iz zemalja jugoistočne Evrope predstavlja četrvtinu od onih u Evropi.

„Kao što vidimo u Crnoj Gori pola je stanovništva na Fejsbuku“.

O tome koliko je važno da mediji prate nove tehnologije govori njihovo ubrzanje u razvoju. Od radija do smart telefona.

„Možemo da vidimo da je za 30 godina radio stekao 50 miliona korisnika, televizija tri puta brže.Tu internet ima najbrži progres, a Fejsbuk, kao što vidite, ima čak milijardu korisnika za osam godina.Takođe, vidimo i šta se dešava sa mobilnim aplikacijama, za 4 godine milijarda korisnika smart telefona. Postoje prognoze da će do 2014 . godine telefoni preuzeti primat internetu i njima će se surfovati internetom“.

Kada je riječ o crnogorskim medijima, prvog dana foruma se najviše govorilo o podjeli najvećih medija na one koji propagiraju vlast i one koji propagiraju opoziciju.
Milka Tadić Mijović je ponovila optužbe na račun vlasti.

„Često se iz onih istih propagandnih krugova koji maskiraju našu stvarnost govori o navodnom monopolu dnevnika Vijesti i TV Vijesti. Naravno da nema pomena o monopolu već obrnuto. Ti mediji su pokušaj razbijanja monopola koji drže vladajuće strukture. Više desetina navodno privatnih medija , lokalnih radio i tv stanica pod potpunom su finansijskom i drugom kontrolom vladajućih krugova“.

Darko Šuković iz Antene M smatra da medijskoj Crnoj Gori nedostaju profesionalnost i odgovornost.

„Ono što je danas problem crnogorskog novinarstva jeste gubljenje, ako ga je ikada bilo - kulta tačne, pouzdane i precizne informacije. Vi danas u većini glasila nemate nemate vijest koja u sebi ne sadrži komentar . Ono što možete da pročitate na raznim portalima , ili u crnogorskim medijima ide do toga da se uništavaju ljudske sudbine i to je zastrašujuće“.

Osim međusobnog optuživanja crnogorskih medija najmanje se čulo o poslovnim politikama u uslovima globalne konkurentnosti i novih tehnologija. Zanimljivi su podaci koje Lav Lajović iz „Pobjede“ navodi o padu tiraža crnogorskih dnevnih novina .

„Oko 25 odsto je ’Dan’ pao, ’Pobjeda’ 30 posto za zadnjih 24 mjeseca , ’Vijestima’ je tiraž pao 35 posto . Dakle, imamo situaciju da je naše tržište štampanih medija u posljednja 24 mjeseca klecnulo 30 posto. U nedostatku reklamnog prostora u novinama veliki je pritisak vlasnika medija na novinare da nekakvim skandalima podignu svoje tiraže“, kazao je Lajović.

Na skupu je dodijeljena nagrada za istraživačko novinarstvo slovenačkim novinarima Mateju Šulcu i Blažu Zgagi za trilogiju „U ime države“.
,
,U posljednjim balkanskim ratovima nije bilo pobjednika. Pobijedili su samo domaći i strani ratni profiteri. Profitirali su tako što stvorili vlastita poduzeća, kompanije medije i političke stranke. Zbog toga inicijative EU i međunarodne zajednice neće biti uspješne.To će biti korumpirani ratni profiteri povezani sa organiziranim kriminalom na vlasti ili blizu nje“, poručio je Blaž Zgago.
XS
SM
MD
LG