Dostupni linkovi

Vlasti u Srbiji odlučile da oružane snage ostaju u najvišem stepenu borbene gotovosti zbog Kosova


Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojom predsedava predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u Beogradu 21. februara 2022.
Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojom predsedava predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u Beogradu 21. februara 2022.

Oružane snage Republike Srbije ostaju do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti, saopšteno je u subotu 27. maja nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu, zbog kako se navodi, brutalne primene sile Aljbina Kurtija i njegovih snaga prema srpskom narodu na Kosovu.

U saopštenju piše i da su tokom sastanka dogovorene sve neophodne "bezbednosne aktivnosti u cilju snaženja odbrambenih kapaciteta Republike Srbije".

Kako smatraju misija NATO-a na Kosovu tj. KFOR nije obavio svoj posao u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, a načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović ovlašćen je da održava direktan kontakt sa komandantom KFOR.

Na taj način bi, kako se navodi u saopštenju, pokušao da obezbedi da KFOR ispuni svoju funkciju i mandat.

Sednici su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar inostranih poslova i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, direktor BIA Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, ministarka pravde Maja Popović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, tužilac Zagorka Dolovac, načelnik Beogradske policije Veselin Milić i predsednik Narodne Skupštine Vladimir Orlić.

Sednica na kojoj su se sastali svi predstavnici institucija za bezbednost u Srbiji održala se dan nakon sukoba kosovske policije i lokalnog stanovništva u opštinama na severu Kosova sa srpskom većinom.

Policija je asistirala novim gradonačelnicima albanske nacionalnosti Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka da uđu u kancelarije, čemu su se usprotivile grupe lokalnih Srba. Bačen je suzavac i šok bombe, a na policiju je bačeno kamenje. Novi gradonačelnici su nakon intervencije policije ušli u svoje prostorije.

Uz suzavac, gradonačelnici ušli u kancelarije na severu Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Gradonačelnici su izabrani na izborima u aprilu 2023, koje je najveća partija Srba, Srpska lista, uz podršku zvaničnog Beograda, bojkotovala.

Posle incidenata na severu Kosova, predsednik Srbije naredio je borbenu gotovost i razmeštanje Vojske Srbije ka granici sa Kosovom, čiju nezavisnost vlasti u Srbiji ne priznaju. Vlasti Kosova su za nemire okrivile srpske "kriminalne i nelegalne strukture".

Poteze kosovskih vlasti u opštinama na severu osudio je američki državni sekretar Antony Blinken, koji je pozvao kosovskog premijera Aljbina (Albin) Kurtija da odmah prekine "nasilne mere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU." Poteze je osudila i Evropska unija iz koje su poručili da neće više prihvatati provokativne poteze.

XS
SM
MD
LG