Dostupni linkovi

Sednica grupe prijateljstva sa SAD: Otvoren razgovor i o spornim temama


Sastanak poslaničke grupe sa ambasadorom SAD, 10. april 2013.
Sastanak poslaničke grupe sa ambasadorom SAD, 10. april 2013.
Prvi put od formiranja novog saziva Skupštine Srbije u republičkom parlamentu je zasedala poslanička grupa prijateljstva sa Sjedinjenim Državama čiji gost je bio američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi. Teme koje su pretresene uglavnom su se odnosile na politiku i ekonomiju, odnosno dijalog sa Prištinom, ali i ulaganja SAD s obzirom na veliku do sada pristiglu pomoć te zemlje.

Uprkos neslaganju o pojedinim političkim pitanjima – konkretno Kosovu koja već nekoliko godina obeležavaju odnose Srbije sa jednom od najmoćnijih država sveta, sastanak parlamentaraca članova poslaničke grupe prijatelja Sjedinjenih Država i ambasadora u Srbiji Majkla Kirbija pokazao je da u Srbiji postoji svest o značaju održavanja dobrih odnosa dve države.
Majkl Kirbi
Majkl Kirbi

Obnova kontakta pogotovo je važna zbog nastavka američkih ulaganja koja su posredstvom USAID-a u poslednjih 13 godina iznosila čitavih milijardu dolara.

To međutim nije jedini oblik saradnje koju između sebe neguju dve države, jer trenutno u SAD boravi grupa srpskih poslanika koji se upoznaju sa sistemom koji funkcioniše u toj zemlji, objašnjava ambasador Majkl Kirbi.

„Mi otvoreno možemo da razgovaramo o temama o kojima imamo različite stavove. Kada smo nesaglasni, nema posebnog razloga da to ne priznamo jedni drugima. Jedna od stvari o kojoj smo postigli saglasnost je koliko je važno imati snažan parlament u demokratiji. Pričali smo o tome, kako bismo mi mogli da pomognemo u edukaciji vaših poslanika u SAD-u i insitiramo na pomoći vašim parlamentarcima da svoj posao obavljaju bolje“, rekao je Kirbi.

Pospešivanje ekonomske saradnje i primena iskustava

Mnoge države služe se grupama prijateljstva sa drugim zemljama kao sredstvima parlamentarne diplomatije. Srbiji ovakva saradnja može biti od koristi, pogotovo što u američkom kongresu i senatu postoje takozvani srpski kokusi kongresmena i senatora zainteresovanih za saradnju. Iz nje bi, objašnjava predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa SAD-om Zoran Radovanović obe strane mogle imati koristi.
„Kroz tu parlamentarnu saradnju mi možemo da predstavimo naše stavove i ambasadoru i u kasnijim kontaktima drugim predstavnicima Kongresa ili Senata. Isto tako da čujemo njihova mišljenja. S druge strane i sami ste pratili da Amerika želi aktivnije da se uključi u proces približavanja stavova Prištine i Beograda, tako da smo sigurni da će ovaj sastanak i oni sledeći pomoći da se nađe bolje rešenje. S druge strane, ideja je da pomognemo da se pospeši ekonomska saradnja, u tom kontekstu je i najava ambasadora da će sa premijerom Dačićem u maju ići u SAD i probati da obezbedi investitore za veća ulaganja u Srbiju“, objašnjava Radovanović.

Koliko međutim parlamentarci koji su članovi ove grupe znaju o Sjedinjenim državama? Pojedini znaju ponešto o građanskom ratu koji se odigrao na njenoj teritoriji, gotovo svi je označavaju najvećom ekonomskom i vojnom silom, većina je svesna da u njoj najveći uticaj imaju dve dominantne političke struje i da je u poslednjih petnaestak godina dosta napredovala u fudbalu. Jedan od članova grupe prijateljstva Riza Halimi imao je priliku da upozna rad institucija Sjedinjenih Država, za koje kaže da su pomogale nerazvijeni jug Srbije kada to niko nije činio.

„U organizaciji Stejt departmenta imao sam prilike da upoznam rad Kongresa i Senata i način kako funkcionišu institucije u Americi. U razgovorima sa ambasadorom Kirbijem i on sam je rekao da ne može baš direktno da se preslikavaju njihova iskustva na Srbiju. Ipak su različiti uslovi. Mislim da su Sjedinjene Američke Države ovde jako prisutne, pogotovo na jugu Srbije gde su od 2001. godine ostvarivale veoma značajne projekte“, naveo je Halimi.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG